”Caniculă” în Antarctica. Cea mai caldă zi pe cel mai friguros continent

Antarctica este cel mai rece continent de pe Pământ, însă în urmă cu câteva zile, o stație meteorologică argentiniană a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie pentru această regiune: 17,5 grade Celsius.

Datele sunt încă verficate de Organizația Mondială de Meteorologie, iar dacă vor fi confirmate se va stabili un nou record pentru întreaga Antarctică.

Stația Esperanza a raportat temperatura neobișnuit de ridicată la o zi după ce o altă bază argentiniană, Marambio, aflată tot în Antarctica, a transmis citiri similare. Interesant este că temperaturile-record nu au fost înregistrate în miezul verii, ci la începutul toamnei din Emisfera Sudică.

Stația meteorologică Esperanza monitorizează temperaturile în Antarctica din 1945. Până la omologarea noului record, cea mai călduroasă zi pe acest continent, a fost, potrvit Organizației Mondiale de Meteorologie, 5 ianuarie 1974, când au fost înregistrate 15 grade celsius de către stația Vanda.

Cu toate că Esperanza se află pe continent, autoritatea mondială în meteorologie nu se grăbește să omologheze recordul deoarece stația se află în afara Cercului Antarctic.

Peninsula Antarctică se încălzește într-un ritm susținut, numeroși ghețari micșorându-se foarte mult în ultimele decenii, iar temperaturiile medii cresc de două ori mai repede decât media globală.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai frumos proiect. Un leu pentru copiii români care „trăiesc un coșmar”
S-a produs cel mai mare cutremur din acest an din România
Experiment social. Cum reacționează românii când un bărbat își agresează prietena pe stradă