Când vor fi mai puține cazuri de coronavirus în România

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Președintele Societății Române de Epidemiologie, Doina Aozicăi, a declarat, într-un interviu pentru Hotnews.ro, că e posibil să fie mai puține cazuri de coronavirus de la începutul lunii viitoare.

În ceea ce privește creșterea din ultimele zile, medicul spune că este cauzată de relaxarea restricțiilor și pentru că nu au fost respectate măsurile de prevenție.

„Cam așa s-a estimat de la începutul fenomenului în România – că în jur de 1 iulie o să putem să ne așteptăm la o perioadă mai stabilă, în limita unor cazuri mai reduse. Pentru că este și un fenomen biologic de scădere a agresivității virulenței, a capacității de diseminare a virusului. Care ține de fenomenul biologic. Pentru că în toate evenimentele acestea epidemiologice, sunt etape de apariție, de creștere, descreștere și menținere la un nivel controlabil. Asta este normal, biologic. Inclusiv virusul acesta este un factor biologic.

Noi, în momentul de față, suntem în etapa de descreștere biologică a fenomenelor. Suntem la un moment în care presupunem, nu este o certitudine, dar prespunem că și condițiile climatice ne ajută, cu toate că nu s-a certificat faptul că radiațiile ultraviolete și căldura împiedică transmiterea virusului. Dar totuși, este un virus respirator. În timpul verii avem circulație de virus gripal, dar nu avem cazuri care să fie îngrijorătoare.

Deja suntem într-un moment în care o parte din populație s-a imunizat prin trecerea prin boală, fie sub formă asimptomatică, fie sub formă simptomatică. Așa încât ceea ce ne putem aștepta după 1 iulie este, chiar dacă la 1 iulie se iau alte măruri de relaxare, ne așteptăm ca fenomenele legate de răspândirea virusului să fie mult mai reduse decât la momentul acesta”, a afirmat Doina Azoicăi.