Care sunt ratele de transmitere a coronavirusului pentru fiecare localitate din România

mulțime de oameni
Foto: KeithJJ / pixabay.com

Prin ordinul comun al ministerelor Sănătății și Educației, școlile din România vor fi deschise în funcție de evaluările epidemiologice făcute de Institutul Național de Sănătate Publice.

INSP a publicat astăzi, luni, 7 septembrie, situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități din țară.

Până în 10 septembrie, în funcţie de aceste date, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ, consiliul de administrație al unităților de învățământ vor propune Inspectoratelor Școlare Județene unul dintre cele trei scenarii de organizare și desfășurare a cursurilor.

Astfel, scenariul verde prevede redeschiderea școlilor, cu respectarea măsurilor de protecție, cel galben are în vedere participarea la ore doar a preșcolarilor și a elevilor din învățământul primar și din anii terminali ai ciclului gimnazial și liceal, iar scenariul roșu înseamnă trecerea la activități școlare online.

În acest moment, 43 de localități sunt în scenariul roșu, 410 în galben și 2728 în verde. În București, rata de incidență la o mie locuitori este 1,12, adică scenariul galben.

Principalul criteriu de adoptare a unuia dintre cele trei scenarii îl reprezintă evoluția epidemiologică din fiecare comunitate în parte, mai precis de rata incidenței cumulate, adică numărul total de cazuri noi de infecție cu coronavirus din ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori.

Măsurile de protecție pe care autoritățile le vor impune în școli sunt foarte stricte. Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţii de învăţămât este obligatorie în cazul personalului didactic şi al elevilor începând din clasele primare.

Intrarea în școli se va face eșalonat, deplasarea în interiorul instituției se va face păstrând o distanță de cel puțin un metru, iar la prima oră de curs se va face evaluarea stării de sănătate a elevilor.