Când se va încălzi vremea. Vine încă un val puternic de frig

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com
FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com

Sfârșitul lui februarie și începutul lui martie vin cu temperaturi scăzute. Meteorologii au anunțat prelungirea avertizării de ger însoțit de ninsori și viscol până vineri seară, la ora 20:00. Mărțișorul vine cu o vreme friguroasă, iar cei care se întreabă când se va încălzi vremea trebuie să mai aștepte până săptămâna viitoare.

Treisprezece județe vor fi până pe 2 martie sub cod galben de ger, iar restul sunt sub cod portocaliu. În zilele următoare vor fi temperaturi care vor coborî chiar și până la -25 de grade Celsius. Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, valul de frig va persista și se va intensifica pe parcursul nopților, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă.

Meteorologii anunță că temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger, mai ales dimineața și noaptea. Județele sub cod galben vor fi Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Cluj-Napoca, Arad, Timiș, Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare.

Specialiștii ANM mai spun că în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea va fi ger, iar temperaturile vor fi comparabile cu recordurile înregistrate pentru această perioadă, în trecut. Vremea continuă cu temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) până spre ziua de duminică, 4 martie.

De asemenea, de joi noapte și până duminică vor fi intervale cu precipitații în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vest și sudul țării. În unele zone e posibil să apară și precipitații mixte și se poate forma polei. Când se va încălzi vremea? Abia de săptămâna viitoare vom avea zile cu temperaturi pozitive.

Frig în toată Europa

Un val de frig siberian s-a abătut în ultimele zile asupra Europei. Până acum, în Europa, din cauza vremii, au murit 41 de oameni, dintre care numeroase persoane fără adăpost. În noaptea de marți spre miercuri, termometrele au coborât până la -21 de grade în regiunile muntoase din Croația și Bosnia, -20 de grade la Lubeck, în nordul Germaniei, -19 grade în sudul Poloniei, -18 grade în apropiere de Liege, în Belgia, și -10 în împrejurimile Londrei.

În Suedia, o minimă de -36 de grade a fost înregistrată la Glattalp, la 1.850 de metri altitudine, o zonă neobișnuită cu astfel de temperaturi extreme. Temperaturile glaciale ar urma să fie până joi. În Italia, multe şcoli au fost închise iar Roma a fost acoperită de zăpadă. A fost cea mai consistentă cădere de zăpadă din ultimii şase ani. Oraşul, pentru că nu este pregătit pentru asemenea urgenţe, a cerut ajutor din alte zone pentru a putea face faţă vremii.

O singură pistă este operaţională la aeroportul principal din Roma, Fiumicino, iar al doilea aeroport, Ciampino, a fost închis până ieri pentru a permite muncitorilor să elibereze pistele de zăpadă.

Frigul este adus de o furtună polară care vine din zona siberiană. În vestul continentului vine un nou episod de ninsori, viscol și ger, după ce va traversa Balcanii. În nordul Greciei este deja cod portocaliu de ninsori, la fel ca în Bulgaria și Serbia.

Când se va încălzi vremea

ANM a publicat zilele trecute și o estimare sezonieră realizată de Centrul European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Marea Britanie. Cei care se întreabă acum când se va încălzi vremea trebuie să știe că, după acest episod de frig, va apărea și soarele. Prognoza arată că temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în sudul, sud-estul și local în vestul țării și se va situa sub normal în restul teritoriului. Precipitațiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării.

În luna aprilie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în zona de sus și est. E posibil să apară precipitații excedentare pentru această perioadă. În mai, nivelul de precipitații va fi apropiat de cel normal în sud și est și excedentar în rest. Temperaturile medii în mai vor fi apropiate de cele normale în sud, sud-est și local în vest și sub normal în celelalte zone.

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com