Când se sfințește Catedrala Mântuirii Neamului

catedrala mântuirii neamului
Catedrala Mântuirii Neamului. Foto: Mircea Florescu / basilica.ro

A mai rămas foarte puțin timp până în momentul când se sfințește Catedrala Mântuirii Neamului. Evenimentele dedicate inaugurării catedralei vor începe pe 25 noiembrie, atunci când are loc slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Acest moment va marca și finalizarea lucrărilor la roșu la Catedrala Mântuirii Neamului. O construcție la roșu nu cuprinde finisajele interioare și exterioare (tencuieli, picturi, instalații electrice, de gaze, de apă, montarea de geamuri termopane etc.) și nici exteriorul acoperișului (tabla, țigla, etc).

Potrivit basilica.ro, agenția de presă a Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Catedralei Naționale va fi oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, duminică, 25 noiembrie 2018.

După sfințirea lăcașului de cult credincioșii prezenți la București vor avea ocazia să se închine în altarul Catedralei Mântuirii Neamului, închinat Eroilor români din toate timpurile.

25 noiembrie, data când se sfințește Catedrala Mântuirii Neamului

Așadar, pe 25 noiembrie credincioșii ortodocși, inclusiv femeile, vor avea șansa să intre în altarul catedralei.

Bartolomeu I va fi singurul Întâistătător Ortodox care va oficia sfințirea Catedralei Naționale împreună cu Patriarhul Daniel și cu alți ierarhi români.

Când se sfințește catedrala Mântuirii Neamului: Moaștele Sfântului Andrei, aduse la București

Cu ocazia sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului, la București vor fi aduse și moaștele Sfântului Andrei. Mâna Apostolului Andrei, ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi adusă la București de Mitropolitul Hrisostom de Patra din Grecia.

Sursa citată mai informează că Patriarhul Teofil al Ierusalimului va sosi în România după momentul sfințirii, pentru a sluji la primul hram, de sărbătoarea Sfântului Andrei (30 noiembrie). Sfânta Liturghie la primul hram al Catedralei Mântuirii Neamului va fi oficiată în data de 30 noiembrie 2018, de Patriarhul Teofil al Ierusalimului.

BOR a mai anunțat că din anul 2010 și până în 2018, statul român și Biserica au cheltuit aproximativ 100 de milioane de euro pentru construcţia Catedralei Naţionale la roşu.