Când se pun anvelopele de iarnă

Când se pun anvelopele de iarnă? FOTO: Mylene2401/Pixabay.com
Când se pun anvelopele de iarnă? FOTO: Mylene2401/Pixabay.com

Sunt mulți cei care se întreabă când se pun anvelopele de iarnă și care cred că această operațiune corespunde cu o dată anume. S-a înrădăcinat ideea că de pe 1 noiembrie trebuie neapărat să ai cauciuri de iarnă. Însă e total fals și nu corespunde cu ceea ce scrie în lege.

Iar pe lângă acest lucru, șoferii trebuie să știe că pregătirea automobilului pentru iarnă este foarte importantă pentru siguranța celui care conduce și pentru ceilalți. Se evită astfel producerea unui accident auto din cauză că aderența nu este cea optimă și, foarte important, mașina nu funcționează optim și eficient.

Când se pun anvelopele de iarnă? Ce spune legea

Schimbarea cauciucurilor este reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 195/2002, care a fost modificată și completată cu anumite prevederi pe această temă în 2011. Această prevedere rezidă din legislația Uniunii Europene. Deci regula se aplică în toate țările comunitare.

În lege nu este specificată când se pun anvelopele de iarnă, însă se precizează că se sancționază circulația pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Potrivit art. 102 alin. (1), pct. 28 din OUG 195/2002, constituie contravenție „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă […]”.

Prin urmare, potrivit specialiștilor, nu doar ca să respectați legea, ci ca să fiți în siguranță, trebuie să vă montați anvelope de iarnă când temperaturile încep se scadă și ajung la o medie zilnică de cam 5 – 6 grade Celsius. Dacă nu aveți, căutați rapid o ofertă bună în lista de anunțuri Jante și Anvelope.

Care e diferența dintre anvelope de iarnă și cele de vară?

Există și câteva diferențe foarte importante între cauciucurile de iarnă și cele de vară. Anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-o compoziție care le conferă proprietatea de a rămâne moi și flexibile la temperaturi scăzute și au aderență în aceleași condiții nu doar pe zăpadă, ci și pe suprafețe uscate, umede și cu gheață. Pe măsură ce cresc temperaturile, anvelopele de iarnă își pierd aceste avantaje.

În schimb, cauciucurile de vară sunt făcute dintr-o compoziție care le conferă aderență pe șosele la temperaturi ridicate. De asemenea, sunt vizibile calitățile acestora în anotimpul cald la frânare, manevrabilitate sau rezistență la uzură.

Dacă nu vrei să-ți bați capul cu anvelopele și cu drumurile, mai bine aruncă un ochi pe anunțuri ambarcațiuni.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: