Când se deschid parcurile și restaurantele și în ce condiții vor merge elevii la școală

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri, câteva dintre măsurile care se discută zilele acestea pentru a fi puse în practică după relaxarea restricțiilor impuse de starea de urgență.

Grupul de Suport Tehnico-Științific a discutat, printre altele, despre redeschiderea parcurilor, hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor.

„S-au discutat foarte multe idei și menționez că mi se par idei bune. De exemplu, posibilitatea realizării unui triaj la locul de muncă, la școală, prin intermediul termometrelor electronice. E nevoie de o dotare a companiilor, a instituțiilor publice, astfel încât să se poată lua temperatura, zilnic, când vine omul la locul de muncă.

În cazul în care persoana are o temperatură de peste 37 de grade, să nu i se permită accesul la muncă și să fie supus unei evaluări medicale, inclusiv posibilitatea unei testări de COVID”, a spus Ludovic Orban, după participarea la ședința Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României.

Premierul a mai spus că vor fi folosite termoscannerele pe aeroporturi atât la venirea, cât și la plecarea pasagerilor.

De asemenea, hotelurile ar putea fi deschise, însă „să se cazeze o persoană chiar și în camere cu două paturi” și „mai mute persoane doar dacă sunt membri ai familiei”.

„În privința restaurantelor și a cafenelelor, opiniile încă sunt rezervate, pentru că riscul epidemiologic este mai mare pentru că nu poți să porți mască”, a mai declarat premierul.

În ceea ce privește parcurile, premierul a spus că, dacă se respectă anumite reguli, „pot fi deschise mai repede”.

Premierul a spus că au existat discuții și despre posibilitatea schimbării intervalului orar în care ies persoanele de peste 65 de ani până la data de 15 mai.

„Odată cu încălzirea vremii, ar trebui un interval dimineața sau seara care să permită bunicilor și părinților noștri să facă mișcare, să iasă din domiciliu”, a declarat Orban.

După 15 mai, va fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în școli și universități.

„Președintele României a anunțat că obligativitatea de purtare a măștii va fi pentru spații închise. Școala este un spațiu închis. În cazul în care se va relua activitatea cu participarea studenților sau elevilor la școală, cu siguranță va fi asigurată masca.

În cazul în care se vor deschide școlile, este normală obligația Guvernului de a asigura măștile pentru toți elevii care nu vor avea posibilitatea să procure măști”, a declarat Ludovic Orban.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.