Când s-ar putea redeschide mall-urile în România

mall
Foto: stevepb / pixabay.com

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că eventualele măsuri de relaxare luate în primă fază nu vor duce și la reluarea spectacolelor, a activităților sportive cu public sau la redeschidere mall-urilor.

În funcție de dinamica pandemiei, acestea s-ar putea redeschide pentru public în următoarele 2-3 luni, a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.

„La reluare (a competițiilor sportive, spectacole, mall-uri – n.r.), nu. La reluarea activității ne gândim să redeschidem anumite locuri de muncă, să redeschidem anumite spații. Sunt multe la care ne gândim, dar nu la adunările cu număr mare de participanți”, a spus ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Întrebat când vor putea fi luate în calcul relaxările și pentru celelalte, ministrul a spus: „Ne gândim după următoarele 2 – 3 luni ca și evoluție. Este o dinamică și trebuie evaluată. Fiecare moment al acestei evaluări ne va da și restricția sau ridicarea restricției”.

În ceea ce privește redeschiderea granițelor, ministrul Sănătății a spus că relaxare restricțiilor va veni în funcție de evoluția cazurilor în țara noastră, dar și din țările vecine.

„Dacă facem aceste lucruri bine controlat putem redeschide aceste granițe. Vom face și noi ce fac vecinii noștri în contextul în care pandemia, după cum vedem, începe să meargă încet pe o pantă descendentă. Noi ne adaptăm la evoluția țării noastre și fiecare măsură va fi luată progresiv. Suntem într-o pandemie care mai lasă un an – doi epidemii. Suntem într-un moment în care încercăm să aplatizăm o curbă a infectărilor, să evaluăm starea populației după această curbă și să pregătim anumite sezoane poate de o amploare mult mai mică decât aceasta, dar să ne pregătim pentru a proteja o țară, inclusiv prin limitarea accesului”, a mai spus Tătaru.

Precizările Grupului de Comunicare Strategică

Grupul de Comunicare Strategică a transmis un mesaj în care precizează că autoritățile nu au în vedere măsuri de relaxare a restricțiilor în perioada imediat următoare, iar dezbaterile refiritoare la unele propuneri în acest sens sunt doar individuale.

Autoritățile consideră că măsurile luate până în acest moment își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare”.

Prin urmare, precizează GCS, „eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare, din rațiuni de securitate sanitară”.

Discuțiile legate de ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să țină cont de evoluția epidemiologică și de necesitatea prevenirii unui nou val de infectare.

„Autoritățile fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate”, precizează comunicatul.

„Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor”, mai arată GCS, precizând că în analizarea eventualelor măsuri de relaxare se va ține cont de recomandările Comisiei Europene și de coordonarea cu celelalte state ale UE.

Teoria izolării persoanelor vârstnice

Grupul de Comunicare Strategică s-a referit și la o propunere prin care persoanele vârstnice să fie puse în izolare separate de cei tineri, după ce se vor ridica o parte din restricții. Această măsură nu este luată în calcul de autorități.

„În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane”, se precizează în comunicat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.