Când primesc banii cei peste 400.000 de muncitori români intrați în șomaj tehnic

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat că de la începutul lunii aprilie vor veni primii bani pentru cei care au fost trimiși în șomaj tehnic din cauza decretării stării de urgență, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Într-o intervenție la Digi24, Alexandru a spus banii pentru cei care au intrat în șomaj tehnic pe perioada 16 martie – 16 aprilie, vor fi plătiți în două tranșe, la începutul lunii aprilie pentru a doua jumătate a lunii martie, respectiv la începutul lui mai – pentru zilele de șomaj tehnic din luna aprilie.

”Situaţia ne arată că sunt în acest moment 400.000 de contracte de muncă cu suspendare de activitate, ceea ce înseamnă că cel mai probabil cele mai multe din aceste persoane se vor regăsi pe solicitările angajatorilor. Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 – 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai, pentru perioada 1 aprilie – 16 aprilie. Reamintesc că decretul prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie – 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie – 31 martie şi a doua situaţie, de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie – 16 aprilie”, a declarat Violeta Alexandru.

Dacă angajatorul așteaptă până în ultima zi în care poate depune actele, angajații vor încasa primii bani din șomajul tehnic în 18 aprilie.

Statul dă garanții că procesul de acordare a banilor va fi unul rapid, plățile urmând să se facă în regim de urgență.

Indemnizația de șomaj tehnic nu poate depăși 75 la sută din salariul mediu brut pe țară, adică 2.300 de lei.