Când pot cumpăra românii cele mai ieftine bilete de avion

FOTO: Fredyalem/Pixabay.com
FOTO: Fredyalem/Pixabay.com

Cei care doresc să călătorească ieftin în 2018 pot economisi, în medie, 34% din costuri, dacă  fac rezervare cu 60 de zile înainte de plecare, potrivit unui studiu realizat de motorul de căutare pentru bilete de avion și hoteluri Momondo.

Pentru acest studiu, momondo a analizat peste 100 de milioane de prețuri la bilete. Potrivit Studiului Anual de Zboruri al momondo.ro, marți este ziua cu cele mai ieftine oferte pentru a zbura, în medie, cu 10% mai ieftin, comparativ cu sâmbăta, când prețurile biletelor de avion au tendința de a fi cele mai scumpe.

Pentru a continua să facă economii, călătorii ar trebui să aibă în vedere, de asemenea, că zburând seara pot face, în medie, economii de până la 8% față de zborurile din timpul dimineții, care sunt cele mai scumpe. Când vine vorba de a plănui o escapadă de weekend avantajoasă, românii ar putea să ia mai degrabă în considerare zborurile într-o zi de joi.

Pe de altă parte, pentru călătorii care sunt interesați de o călătorie exotică pe timp de iarnă în Asia, studiul arată faptul că ar trebui să uite de regula care spune că zborurile de seară sunt cele mai ieftine.

În schimb, ar trebui luate în calcul zborurile dimineața pentru a găsi cea mai bună ofertă. Zborurile dimineața sunt, în medie, cu 8% mai ieftine.

O altă cercetare, realizată de CheapAir și prezentată în vara aceasta, în care s-au analizat peste 920 de milioane de zboruri internaționale, arată că cele mai bune oferte pentru bilete de avion pentru destinații continentale, pe distanțe nu foarte bune, se găsesc cu aproximativ 54 de zile înainte de decolare.

Analiza a ajuns la concluzia că prețurile biletelor de avion, până la decolare, se pot schimba și de 70 de ori și diferența variază în medic cu câteva zeci de euro.

Studiul arată că prețul cel mai mare este cu o zi înainte de zbor. De asemenea, prețurile cresc și în ultimele două săptămâni. De asemenea, cele mai scumpe bilete sunt pentru zilele de duminică, atunci când cei mai mulți se întorc dintr-un city break sau o vacanță.

Dacă avionul decolează marți sau miercuri, prețurile sunt mult mai mici. De asemenea, prețurile sunt mai mari în lunile estivale și mai mici în lunile ianuarie și februarie. Însă trebuie specificat că sunt mai scumpe biletele către aeroporturile din apropierea stațiunilor montane.

Jurnaliștii de la publicația Barron`s spun că prețurile nu sunt stabilite doar după computer, în funcție de niște algoritmi, ci sunt și intervenții ale reprezentanților companiilor aeriene. Mai exact, aceștia analizează vânzările de bilete din săptămâna precedentă și în funcție de promoțiile pe care le companiile concurente încearcă să vină cu o ofertă mai bună.