Când începe Rabla pentru electrocasnice

FOTO: difisher/Pixabay.com
FOTO: difisher/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul Rabla pentru electrocasnice începe pe data de 14 mai. Bugetul alocat va fi de 75 de milioane de lei, însă anul acesta fiecare tip de electrocasnice va avea un buget propriu. Măsura a fost luată după ce în ediția anterioară cei mai mulți bani au fost folosiți pentru cumpărarea de televizoare.

„Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim. (…) Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim, cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare”, a spus Tanczos Barna, la Digi24.

În prima săptămână se vor putea înscrie toți cei care doresc să participe la program, după care, la distanță de o săptămână, începe partea programului pentru cele trei componente: mașini de spălat, mașini de uscat și frigidere.

Apoi, va fi o etapă ulterioară dedicată pentru laptopuri, tablete și televizoare. Cei care vor să participe trebuie să dea la schimb, pentru a primi voucher-ul, un echipament vechi.

„În principiu, la fiecare (echipament) se predă ceea ce se cumpără, dar vor fi specificate la fiecare. Vor fi și excepții, acolo unde vrem să ajutăm, de exemplu la laptopuri, tablete, trebuie să ajutăm familiile care nu-și pot trimite copiii la școală. Sau aparatura de aer condiționat – acolo putem să venim cu un consumator mai mare, ca să avem această regulă de a preda un aparat electrocasnic”, a precizat Tanczos Barna.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.