Când începe programul Rabla 2019

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, a anunțat că programul „Rabla 2019” va începe până pe 5 aprilie. Guvernul va aloca fonduri pentru un număr de până la 50.000 de vouchere.

„Ştiu că dumneavoastră, industria, la fel ca foarte mulţi români, aşteptaţi demararea Programului ‘Rabla 2019’. Anul trecut am reuşit să îl pornim în februarie. Anul acesta nu a fost posibil, din cauza tergiversării total nejustificate a promulgării Bugetului de stat.

Şi deşi nu Guvernul şi nu Parlamentul sunt responsabile pentru acest blocaj, ne cerem noi scuze românilor, dacă alţii nu au curajul să îşi asume!

La fel ca şi anul trecut, noi suntem deja pregătiţi de lansare. Şi, la cum arată calendarul astăzi, ne angajăm sa demarăm Programul „Rabla” până pe 5 aprilie”, le-a spus Gavrilescu reprezentanţilor industriei auto prezenţi la Forumul Industriei Auto 2019 de la Craiova.

Până acum, în cei 14 ani de Programul „Rabla” s-au casat aproximativ 700.000 de autovehicule vechi, care au fost înlocuite cu 550.000 de modele mai puțin poluante.

Programul de anul acesta vine cu o noutate. Mașinile aduse la casat trebuie să aibă inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă.

Prima de casare este tot de 6.500 de lei, însă mașinile care se vor putea achiziționa trebuie să genereze cel mult 120 g CO2/km. De asmenea, cei care dorescă să-și schimbe mașina veche vor putea primi și un ecobonus de 1.000 de lei dacă mașina va fi dotată cu un motor care nu generează mai multe de 96g CO2/km sau ecobonus în valoare de 1.700 de lei dacă autombilul are motor hibrid.

De asemenea, cei care optează pentru o mașină 100% electrică pot primi un voucher de 10.000 de euro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.