Când a fost amenajată prima plajă din istoria litoralului românesc

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

În 1882, în dreptul hotelului Carol din Constanța, se amenajează prima plajă pentru turiști. S-au cheltuit puțin peste 7.000 de lei pentru construcția a două barăci foarte mari, de scânduri, cu 21 de cabine pentru bărbați și 10 pentru femei, potrivit Știrile TVR.

Femeile intrau în apă în costume de baie care le acopereau trupul până la gât. În 1887 se amenajează încă o plajă în zona bisericii armene din Constanța.

Ulterior, cea mai populară plajă de pe litoralul românesc devine „La Vii”, care era amenajată spre faleza sudică a orașului Constanța. Se ajungea cu trenul al cărui punct de plecare se afla în dreptul actualului sediu al Tribunalului Constanța.

Lucrurile se schimbă începând cu 1904, când Anghel Saligny face un proiect de construire a unui dig care să oprească migrarea nisipului. Inițiativa îi aparține primarului Constanței de atunci, Ion Bănescu, care a obținut cesionarea a 192 de hectare în cătunul Mamaia, teren care era considerat viran.

Se începe amenajarea și înfrumusețarea plajei și în scurt timp peste 100 de personalități își cumpără teren în noua stațiune. În 1906, Mamaia a înregistrat un număr record de turiști – 45.000.

plaja constanta
Foto: Imagine de arhivă
plaja constanta
Foto: Imagine de arhivă
plaja
Familia regală la plajă. Foto: Imagini de arhivă

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.