Când e cel mai bun moment să îți cumperi o locuință. Avantajele și dezavantajele fiecărui sezon

Sursă Foto: Shutterstock/Copyright:4 PM production

Decizia de a cumpăra o locuință este una pe care o iei după ce pui în balanță toate avantajele și dezavantajele, îți analizezi bugetul, cauți apartamentul ideal pentru tine și te interesezi și în legătură cu prețurile din zonă. Nu este o decizie pe care ar trebui să o iei pe repede înainte și nici fără a te informa temeinic în prealabil.

Pe piața imobiliară, fluctuațiile de prețuri au păstrat o anumită previzibilitate de la criza financiară din 2008 și până astăzi. De aceea, este important să știi care sunt perioadele propice pentru a-ți cumpăra o locuință, când este cazul să mai aștepți și care sunt principalii factori pe care ar trebui să îi iei în calcul.

Iarna, prețuri mici, șanse mai mari de negociere

Puțini sunt cei care caută să își cumpere o locuință în timpul iernii, așa că vei fi mai avantajat la capitolul negociere. Și prețurile sunt în scădere pe perioada anotimpului rece, deci ai șanse mai bune de a găsi o locuință care să se încadreze în bugetul tău. Totuși, nu te aștepta să te poți muta în ea prea curând, mai ales dacă intenționezi să o renovezi înainte. Din cauza vremii, lucrările pot dura mai mult sau pot suferi amânări din cauza concediilor din perioada sărbătorilor și a Revelionului.

Pentru a-ți face o idee despre starea pieței imobiliare la început de an, poți urmări studiile care analizează volumul de investiții în această direcție, precum și trendurile privind evoluția prețurilor și a vânzărilor. De exemplu, o analiză publicată în luna septembrie de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că, numai în luna august, la nivel național s-au vândut peste 40.500 de imobile în toată țara, față de 57.000 de imobile, câte s-au vândut în aceeași lună a anului trecut.

De asemenea, poți urmări și studiile sau analizele companiilor care activează în domeniul construcțiilor. În funcție de datele furnizate de acestea, poți anticipa momentele propice construirii unei locuințe. De exemplu, compania Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcții și finisaje, deținută de omul de afaceri Cezar Rapotan, publică adeseori date care radiografiază starea pieței imobiliare și de construcții din România și care te pot ajuta să iei o decizie informată.

Primăvara, anotimpul în care își cumpără locuințe cei mai mulți români

Primăvara, prețurile la apartamente și case urcă, însă cu toate acestea, în martie, aprilie și mai au loc cele mai multe vânzări de locuințe. Nu este întâmplător acest trend. Mulți români, în special tineri, beneficiază de avantajele programului Prima Casă, care este lansat, de obicei, la începutul primăverii.

Prin intermediul acestuia, tinerii beneficiază de un avans de doar 5%, pe care îl achită la început, și o perioadă extinsă de creditare, de până la 30 de ani. Pentru mulți dintre ei, a plăti rate mai mici, dar pe o perioadă mai lungă de timp este un avantaj, mai ales că altfel nu și-ar putea permite propria locuință.

De altfel, cele mai multe oferte pentru vânzarea locuințelor le vei găsi în luna aprilie, așa că dacă intenționezi să îți cumperi un apartament primăvara, poți începe să prospectezi piața încă din luna martie.

Vara, sezon lent și pentru vânzători, și pentru cumpărători

Pe piața imobiliară există credința că locuințele achiziționate vara nu sunt tocmai o idee bună. De ce? Pentru că apartamentele care sunt adevărate chilipiruri sau cele bune se vând ca pâinea caldă în prima jumătate a anului, iar ce rămâne pot fi locuințe cu defecte ascunse sau cele la prețuri foarte mari.

Pe de altă parte, sezonul estival nu este o perioadă foarte bună nici pentru cei care vând. Acest lucru se întâmplă deoarece pe timpul verii oamenii fie strâng bani pentru concediu sau au alte preocupări în afară de a-și căuta o locuință.

Ia totuși în considerare faptul că, pentru că există un deficit de cerere pe piață, s-ar putea să ai șanse mai mari de a negocia un preț mai bun, în special dacă găsești un vânzător care se grăbește să facă tranzacția.

Toamna, sezon aglomerat pe piața imobiliară

Și în toamnă poți avea norocul de a-ți găsi locuința la care ai visat dintotdeauna, mai ales că există o gamă variată de oferte. Principalul dezavantaj este că vor fi și mai mulți cumpărători ca tine, grăbiți să se mute în noua casă până când vin sărbătorile de iarnă.

Aceasta poate fi însă o perioadă propice mai ales pentru cei care vor să își cumpere un apartament într-un complex rezidențial nou, deoarece multe dintre acestea sunt date în funcțiune în perioada septembrie-noiembrie, după ce dezvoltatorii au avut la dispoziție perioada de vară pentru a termina cu toate finisajele.

Sursă Foto: Shutterstock/Copyright:4 PM production

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.