Când crede BNR că am putea trece la euro

Oficialii Băncii Naționale a României sunt de părere că trecerea la zona euro ar putea fi fin nou amânată, iar un termen realist ar putea fi anul 2022. Iar acest lucru ar urma să se întâmple doar dacă economia României creștre într-un an cu două procente mai mult față de creșterea Uniunii Europene, potrivit Știrile TVR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, e de părere că ar trebuie să existe un program de țară, iar partidele politice să încheie un acord, o foaie de parcurs pe care să o respecte indiferent de rezultatele electorale.

Potrivit Știrile TVR, România îndeplineşte toate criteriile nominale, de la stabilitatea preţurilor, datoria publică, deficitul bugetar până la convergenţa dobânzilor şi a cursului de schimb. Însă avem mari probleme legate de reformele structurale şi nivelul de trai.

Ce spun economiștii

Mai mulți economiști care au participat la dezbaterea cu tema „Zona Euro încotro?”, organizată de Banca Națională a României, care a avut loc în urmă cu două săptămâni, au spus că mai avem de așteptat până să înlocuim leul cu euro.

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, trecerea la euro în 2019, termen anunțat de autoritățile române, este „un obiectiv ambițios”, însă nu există o agendă de parcurs pentru acest lucru.

„Ca să fie fezabil acel 2019 trebuia să venim urgent cu o agendă de reforme structurale pe care trebuie s-o implementăm, care să ne ducă la o convergenţă reală sănătoasă, sustenabilă pe termen lung şi să ne menţinem în acelaşi timp echilibrele macroeconomice, adică noi putem avea o convergenţă reală, deci cu creştere economică mai mare decât anticipăm printr-o stimulare fiscală, dar care dacă produce dezechilibre, n-am făcut nimic”, a declarat Ionuț Dumitru.

De asemenea, analistul financiar Florin Cîțu crede că România trebuie să se hotărască dacă face „reforma reală” în afara zonei euro, „când ai o politică monetară foarte independentă sau în interiorul zonei euro, când nu mai ai politică monetară independentă”.