Când ar putea trece România la moneda euro. Bulgarii au deja o dată

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, la Digi 24, că obiectivul ca România să intre în „antecamera euro” în 2024 este unul foarte „ambițios”. Cîțu a mai precizat, însă, că pentru România „nu există” opțiunea de a nu adera la zona euro, în timp.

„Pentru România nu există această opțiune, să nu fim în zona euro”, a spus Cîțu, care a precizat însă că, după trei ani de politici pro-ciclice ale PSD, care au deteriorat toate deficitele macro, obiectivul de a intra în mecanismul ERM II – Mecanismul de schimb european, supranumit și antecamera euro, și care presupune ca moneda națională a unei țări să poată fluctua într-un palier de plus/minus 15% timp de doi ani – în anul 2024 este „o variantă foarte ambițioasă”.

Acesta a reafirmat că România își propune un deficit sub 3% în 2022, dar accelerarea acestui ritm ar însemna ca „politica fiscală să devină imediat o frână a economiei”. Însă „pentru România nu există această opțiune, să nu fim în zona euro”, dar totul „depinde de cât de rapid corectăm ceea ce s-a întâmplat” în guvernarea PSD, a mai spus el.

Declarația vine în contextul în care Bulgaria a anunțat că vrea să treacă la moneda euro în 2023, după ce în acest an va intra în „antecamera euro”. Anunțul a fost făcut de directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, de origine bulgară. Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007, la fel ca România și speră să se alăture mecanismului ERM-2, ce precede intrarea în zone euro, până la sfârșitul lunii aprilie și să adopte euro în 2023.

Care sunt cele patru criterii pe care o țară care vrea să treacă la moneda europeană trebuie să le îndeplinească:

Prețuri stabile. Rata inflației să nu fie mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state care înregistrează cele mai bune rezultate.

Finanțe publice. Deficitul bugetar să nu fie mai mare decât 3% din PIB, iar datoria publică să nu fie mai mare de 60% din PIB.

Stabilitatea cursului de schimb. Țara trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel puțin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

Ratele dobânzii. Rata medie nominală a dobânzii pe termen lung pe ultimele 12 luni nu trebuie să depășească cu mai mult de 2 puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre în ceea ce privește stabilitatea prețurilor. De asemenea, rata dobânzii poate fi măsurată pe baza titlurilor de stat pe termen lung sau pe baza altor valori mobiliare comparabile.