Când ar putea să dispară coronavirusul, potrivit lui Raed Arafat

raed arafat
Foto: Facebook

În România există trei cazuri de infecție cu noul coronavirus COVID-19. În primul caz, cel al unui bărbat din Gorj, s-ar putea vorbi chiar de o vindecare. Testul făcut ieri arată că virusul nu mai este prezent în organismul bărbatului.

Urmează să se repete analizele și luni și dacă testul iese tot negativ, acesta va fi externat. Important de precizat și faptul că bărbatul nu a avut simptome. Acesta s-ar fi infectat după ce a intrat în contact cu un italian în vârstă de 71 de ani, care a vizitat săptămâna trecută România.

Celelalte cazuri au fost confirmate de autorități ieri. Este vorba despre o femeie din Timișoara și un bărbat din Baia Mare. Potrivit medicilor, cei doi se află într-o stare bună, internați în spitale de boli infecțioase, în secții speciale.

Managerul Institutului „Matei Balș”, medicul Adrian Streinu Cercel, spune că sunt români care nu declară că vin din zone în care există multe cazuri de infecții cu noul coronavirus. Aceștia intră sub incidența Codului Penal, potrivit medicului.

Într-o intervenție la Știrile Pro TV, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat, a declarat că există posibilitatea ca epidemia să se reducă.

„Există posibilitatea ca virusul să scadă sau să dispară odată cu încălzirea vremii. Există posibilitatea să reapară la toamnă. Totul depinde de vaccin. Măsurile de acum sunt luate temporar până apare vaccinul. Când apare vaccinul, vaccinarea va deveni soluția prin care rupem cercul vicios al virusului. Până la vaccin încercăm să limităm cazurile”, a declarat Raed Arafat, la Știrile Pro TV.

Medicul Arafat a mai spus că în comparație cu alte coronavirusuri, acesta are o rată a mortalității mai mică. În timp ce la COVID-19 rata de mortalitate este de 2-3%, la SARS a fost de 10%, iar la MERS de 35%.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri că a ridicat la „foarte ridicat” nivelul de amenințare legat de noul coronavirus și a făcut apel la țările care încă nu au fost atinse de epidemie să se pregătească pentru sosirea Covid-19, avertizând că a crede că sunt în siguranță ar fi o „greșeală fatală”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.