Când apare noua taxă auto de poluare

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, într-o conferință în care și-a prezentat bilanțul pentru primele șase luni, că noua taxă de poluare va fi gata până la sfârșitul acestui an.

„Nu vreau să se repete greșeala de până acum. Vreau ca formula de calcul la care se lucrează la ora actuală să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată sau atacată. Cel care poluează trebuie să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis ca până la finele acestui an grupul de lucru să se prezinte cu o variantă finală”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu despre noua taxă de poluare.

Taxa auto a fost scoasă în 2016. De atunci, s-a discutat de mai multe ori despre introducerea unui timbru de mediu. După ce taxa auto a fost eliminată, numărul de mașini second hand aduse din afara țării a crescut cu peste 70%.

În 2017 au fost 1,1 milioane de tranzacții cu mașini second hand. Dintre acestea, 518.927 au reprezentat maşini din import, iar 496.723 au fost reînmatriculări.

În perioada ianuarie – martie 2018 au fost înmatriculate 120.000 de mașini second hand.

Cele mai multe mașini sunt aduse din afara țării și sunt foarte vechi. Potrivit unei statistici, vârsta medie a parcului auto este 12,9 ani, cu 4,6 ani mai mare decât vârsta medie din Uniunea Europeană.

Cele mai populare mașini second hand sunt Volkswagen, Opel, Ford, BMW, Audi și Skoda.

Aproximativ 60% dintre mașinile second hand care se află la vânzare în România au defecțiuni care necesită reparații costisitoare, arată un studiu efectuat de InspectorAuto.ro, o platformă online prin care se poate verifica istoricul unei mașini.

Cele mai multe mașini SH cu probleme sunt cele care sunt aduse în țară cu mai puțin de 2.000 de euro. Practic, acestea sunt aduse de la „fiare vechi” din țări precum Germania.

„Odată eliminat timbrul de mediu, orice barieră împotriva acestor fiare vechi vândute la preţ de automobile dispare, aşa că singurul filtru rămâne vigilenţa clienţilor şi verificarea temeinică înainte de cumpărare”, declară fondatorul InspectorAuto.ro, Mihai Cune.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.