Vot istoric. Canada a legalizat marijuana în scop recreațional

marijuana canada
Foto: 3dman_eu / pixabay.com

Canada a devenit a doua țară din lume care a legalizat marijuana în scop recreațional la nivel național, după Uruguay.

Votul în Senat a fost 52 la 29 în favoarea legalizării, scrie abc.net.au. Totuși, canadienii vor mai avea de așteptat 2-3 luni până când vor putea să cumpere legal marijuana.

Liberalii premierului Justin Trudeau au făcut din legalizarea marijuanei în scop recreațional o parte importantă a campaniei pentru alegerile din 2015, susținând că noua lege va contribui la reducerea infracțiunilor legate de consum și că va fi mai ușor ca marijuana să nu ajungă în mâinile adolescenților.

„A fost atât de ușor pentru copiii noștri să obțină marijuana – și pentru infractori să culeagă profiturile. Astăzi, schimbăm acest lucru. Planul nostru pentru a legaliza și reglementa marijuana tocmai a trecut de Senat”, a scris premierul pe Twitter.

„În această seară am văzut în Senat un vot istoric ce încheie 90 de ani de prohibiție a canabisului, 90 de ani de infracționalitate inutilă, 90 de ani de folosire doar a abordării „spune-nu-drogurilor”, care nu a funcționat ”, a declarat senatorul independent Tony Dean.

Canada: Adulții vor putea crește până la 4 plante

Canada este a doua țară din lume care legalizează marijuana la nivel național, după Uruguay.

În Statele Unite ale Americii, 9 state și Districtul Columbia au legalizat marijuana.

Adulții vor avea voie să aibă asupra lor până la 30 de grame de marijuana și să crească până la 4 plante. De asemenea, marijuana nu va putea fi vândută în același loc precum alcoolul și tutunul.

În funcție de provincie, limita de vârstă pentru consumul de marijuana a fost stabilită la 18 sau la 19 ani.

Pe de altă parte, senatorii conservatori s-au opus legalizării marijuanei. „Când normalizezi folosirea marijuanei și ești o persoană tânără și ai avut anumite rezerve pentru simplul fapt că este ilegală, cred că există o înclinație mai mare de a o încerca [odată ce a fost legalizată – n.r.]”, a declarat senatorul conservator Leo Housakos.

Senatorul Leon Dănăilă vrea marijuana în farmacii

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.