Canabisul ar putea fi legalizat în UE pentru scopuri medicinale

Grecii vor putea cultiva marijuana. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Europarlamentarii au adoptat o rezoluție în ceea ce privește utilizarea canabisului în scopuri medicinale. Aceștia fac apel la statele membre ale Uniunii Europene să profite de potențialul pe care îl oferă canabisul în domeniul medicinei, făcând referire la mai multe tipuri de medicamente.

În rezoluție se spune că trebuie să existe o colaborare între Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru a se stabili o definiție juridică cu privire la folosirea canabisului în scopuri medicale și să se facă o distincție foarte clară între cel terapeutic și alte utilizare, cum ar fi cel recreațional.

Europarlamentarii spun că în privința folosirii canabisului trebuie depășite anumite bariere de reglementare, financiare și culturale, care țin pe loc cercetarea științifică.

„Cercetarea privind eventualele beneficii ale medicamentelor provenite din canabis şi ale canabisului în general a fost subfinanţată şi ar trebui abordată în mod corespunzător în cadrul celui de-al nouălea program-cadru şi în cadrul programelor naţionale de cercetare, pentru a explora, printre altele, posibilele utilizări ale THC, CBD şi ale altor canabinoide în tratamentul medical, precum şi efectele acestora asupra corpului uman, incluzând aici învăţămintele desprinse din experienţa prescrierii în afara indicaţiilor aprobate a canabisului”, se precizează în rezoluția parlamentarilor europeni.

Eurodeputații cer statelor membre ale Uniunii Europene să lase medicii să prescrie medicamente pe bază de canabis. Demnitarii europeni cred că această reglementare ar putea aduce mai mulți bani la bugetul public, va limita piața neagră și va asigura calitatea.

În rezoluție mai sunt citate studii. Unul dintre ele arată că medicamentele pe bază de canabis au reușit să crească pofta de mâncare și să limiteze astfel scăderea în greutate la bolnavii de SIDA.

De asemenea, canabisul ar putea diminua simptomele unor boli mintale precum glaucom, sindromul Tourette, epilepsie, Alzheimer, cancer, artite și ar atenua psihozele. Alte studii au ajuns la concluzia că poate reduce riscul de diabet și diminuează durerile menstruale.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.