Campusurile studențești într-o epocă post-pandemică. Ce facilități trebuie să ofere spațiile de locuit pentru studenți?

Sursă foto: ESB Professional/ Shutterstock
Sursă foto: ESB Professional/ Shutterstock

Nu mai este mult până la începerea noului an universitar și, potrivit ultimelor informații, în toamna aceasta studenții vor participa fizic la cursuri. Alegerea facultății la care vor studia în următorii ani este o decizie importantă care le poate defini viitorul, însă un impact la fel de mare îl are și viața de student.

De la materiile pe care le vor studia până la spațiul în care locuiesc în perioada universitară, fiecare aspect contează pentru ca studenții să aibă parte de o experiență plăcută.

Trăim vremuri atipice, iar îngrijorările din prezent sunt sub umbrela pandemiei de coronavirus. Tinerii și părinții acestora vor să știe că vor fi în siguranță dacă aleg să locuiască într-un cămin în perioada studiilor universitare, de aceea una dintre preocupările principale este să găsească acele spații care să respecte normele sanitare recomandate și în care se vor simți în siguranță.

Un grad sporit de protecție în fața amenințărilor de tip patogen

De la declararea pandemiei de coronavirus – în martie 2020 – și până în prezent, au existat numeroase provocări, iar elevii și studenții nu au fost ocoliți. Schimbările în sistemul de învățământ au afectat, în unele cazuri, performanța academică și relațiile colegiale.

Teama de a contracta virusul nu a dispărut nici în prezent, chiar dacă o parte  dintre români s-au vaccinat, iar întoarcerea la normalitatea dinainte de pandemie este îngrijorătoare pentru mulți studenți și părinții acestora. Amenințările de tip patogen îi sperie, motiv pentru care au nevoie să se simtă în siguranță.

De aceea, amenajările campusurilor universitare trebuie să cuprindă măsuri și servicii menite să asigure un grad sporit de protecție sanitară. O soluție în acest sens o poate reprezenta IMMUNE Building Standard™, o certificare a clădirilor care conține peste 130 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitecturale și operaționale menite să îmbunătățească reziliența spațiilor interioare în fața riscurilor pentru sănătate.

Totodată, este necesar ca în campusurile universitare să existe camere suficient de spațioase, zone delimitate pentru studiu, precum și grupuri sanitare igienizate. Întreg spațiul trebuie să fie amenajat astfel încât să fie evitate aglomerările.

Facilități pentru dezvoltarea academică și personală

Un campus universitar ar trebui să ofere, pe lângă un spațiu de dormit, multe facilități care să contribuie la dezvoltarea academică și personală a tinerilor, astfel încât experiența studenției să fie una plăcută. Printre acestea se numără săli de studiu, biblioteci dotate cu un fond de carte consistent, restaurante, cafenele, cluburi, săli de fitness, teren de tenis, de fotbal, piscine etc. 

Multe universități internaționale fac eforturi pentru a oferi studenților cea mai bună experiență, iar exemplele de bună practică pot fi adaptate și în România. De pildă, campusul Universității Loughborough este recunoscut pentru facilitățile sportive pe care le oferă studenților, iar printre dotările campusurilor Universității din Coimbra se numără teatre, un observator astronomic și o editură. Nu trebuie ignorat nici campusul Universității Harvard, care include muzee, centre de cercetare și laboratoare. În România, un exemplu de campus ce oferă facilități complexe este West Gate Studios, cel mai mare cămin privat ce oferă comunităţii de tineri găzduite toate facilităţile şi serviciile necesare pentru a se dezvolta într-un mediu sănătos și modern, adaptat la nevoile lor.

Indiferent dacă este vorba despre campusurile puse la dispoziție de universitățile de stat sau despre cele ale unor entități private, ceea ce este important în această perioadă, în care există amenințări de tip patogen, este siguranța sanitară. Așadar, spațiul de locuit și de relaxare trebuie să le confere studenților, în primul rând, confortul mintal că sănătatea lor nu este pusă în pericol. Cu cât sunt mai multe facilități pentru dezvoltarea lor academică și personală, cu atât experiența universitară va fi una mai plăcută.

Sursă foto: ESB Professional/ Shutterstock

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.