Parlamentul a votat o lege prin care pădurile protejate pot fi tăiate

pădure copaci
Foto: FelixMittermeier / pixabay.com

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 16 mai, în calitate de for decizional, o lege care permite realizarea de lucrări de utilitate publică inclusiv în rezervațiile și în ariile naturale protejate.

Anterior, în varianta votată de Senat, legea permitea astfel de lucrări și în pădurile virgine și cvasivirgine din România (cele cuprinse în Catalogul național), însă această formulare a fost schimbată acum.

De asemenea, după ce în spațiul public au apărut voci extrem de critice cu privire la posibilitatea scoaterii pădurilor virgine de sub protecția legii, noul text legislativ dă asigurări că se va respecta legislația europeană de protecție a mediului.

Articolul 5, alineatul 15, din legea votată astăzi de Camera Deputaților, are următorul conținut:

„Scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii, înlocuirii și modernizării sistemelor pentru serviciile de utilități publice, prevăzute la art.1 alin.(2) lit.a)-c) și f1 ), în vederea asigurării securității și sănătății oamenilor și animalelor, este permisă inclusiv pentru suprafețele cuprinse în zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervații naturale. În situația în care zona de conservare durabilă sau rezervație naturală se suprapune cu un sit Natura 2000, se va asigura respectarea legislației comunitare în domeniul protecției mediului, respectiv evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea adecvată”.

Legea, care modifică un text legislativ mai vechi (Legea nr. 51 / 2006 a serviciilor comunitare de utilități publice), a fost votată cu 187 de voturi pentru, 67 împotrivă și 9 abțineri.

Sistemele de utilități publice la care face referire articolul menționat mai sus sunt următoarele:
a) alimentarea cu apă;
b) canalizarea și epurarea apelor uzate;
c) colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale.

Așadar, dacă legea va fi promulgată, astfel de lucrări menite să construiască rețele de alimentare cu apă, de canalizare sau de colectare a apelor pluviale vor putea fi realizate inclusiv în zonele protejate, în rezervații, în arii naturale etc.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.