Călin Georgescu a pierdut procesul la CEDO, în care a susținut că a fost prejudiciat prin faptul că nu s-a mai ținut turul al doilea al algerilor prezidențiale.
CEDO a constatat că Georgescu nu a invocat niciun argument de fapt sau de drept în sprijinul susţinerii că a existat o „ingerinţa politică” în procesul electoral. Ea a respins această parte a cererii ca vădit neîntemeiată.
În 2 ianuarie 2025, el a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale.
Călin Georgescu ceruse Curții Europene a Drepturilor Omului să oblige statul român să organizeze turul doi al prezidențialelor în care s-au calificat el și Elena Lasconi.
În decizia pronunțată joi în cauza Călin Georgescu v. Romania (cererea nr. 37327/24), intr-o formaţiune de Comitet compusă din trei judecători, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, cererea inadmisibilă. Această decizie este definitivă.
CEDO a constatat, in special, că dată fiind structura constituţională a României, nu există niciun indiciu că atribuţiile președintelui României sunt de natură să facă din acesta o parte a „corpului legislativ” al Statului pârât, în înţelesul articolului 3 al Protocolului nr. 1 la Convenţie, „corp legislativ” cu privire la care este garantat dreptul la alegeri libere. Prin urmare, Curtea a respins capătul de cerere formulat în aceasta privinţă.
Curtea a judecat de asemenea ca România nu are de ce să răspundă cu privire la capetele de cerere formulate în temeiul articolelor 6 (dreptul la un process echitabil), 10 (libertatea de exprimare), 11 (libertatea de reunire si asociere) și 13 (dreptul la un recurs efectiv).
Comitetul de trei judecători a fost format din Jolien Schukking (Olanda) – președintă, Faris Vehabović (Bosnia și Herțegovina), Lorraine Schembri Orland (Malta). De asemenea, Simeon Petrovski a fost grefier adjunct de secție.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: