Ungurii vor cale ferată de mare viteză între Cluj și Budapesta

Maghiarii doresc să lege Budapesta de Cluj Napoca printr-un tren de mare viteză. Foto: Pixabay.com
Maghiarii doresc să lege Budapesta de Cluj Napoca printr-un tren de mare viteză. Foto: Pixabay.com

O linie de cale ferată de mare viteză va fi dezvoltată între Cluj-Napoca și Budapesta, proiectul fiind stabilit în cadrul unei discuții între ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, şi omologul său ungar Peter Szijjarto.

„Guvernul Ungariei a aprobat o finanţare în valoare de 1 miliard de forinţi (3,3 milioane de euro) pentru studiul de fezabilitate al acestui proiect. Guvernul Ungariei nu are nicio obiecţie faţă de planul României de a extinde calea ferată de mare viteză până la Bucureşti”, a spus Szijjarto, citat de agenția de presă maghiară MTI.

În prezent, cel mai rapid tren între Cluj Napoca și București ajunge la destinație în aproape 10 ore de mers. Cele două mari orașe ale României sunt despărțite de 497 de kilometri pe calea ferată.

Cum în România infrastructura feroviară a fost profund neglijată în ultimii ani, viteza medie a trenurilor este de 45 de kilometri pe oră. La nivelul CFR SA, există doar proiecte pentru modernizarea căii ferate pentru a se putea circula cu o viteză de 160 km/oră.

”Cu siguranţă nu doar pentru judeţul Cluj, ci pentru întreaga Transilvanie este o investiţie de mare importanţă şi anvergură. În primul rând trebuie să avem în vedere impactul pe care o cale ferată de mare viteză îl va avea în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a întregii regiuni. Circulaţia rapidă a mărfurilor persoanelor şi a relaţiei cu Europa de Vest este una absolut esenţială. Nu putem decât să salutăm orice demers care are în vedere îmbunătăţirea modalităţilor de transport”, a spus Alin Iuga, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, citat de Știrile ProTV.

În prezent, de la Cluj Napoca pleacă zilnic trei trenuri către Budapesta, iar cei 400 de kilometri dintre cele două orașe sunt parcurși în 8 ore.

Foto: Pixabay