Calculul complet al cheltuielilor cu mașina. Cât vei scoate lunar din buzunar

Cât vă costă un automobil în fiecare an. Foto: Shutterstock/Copyright: Halfpoint
Cât vă costă un automobil în fiecare an. Foto: Shutterstock/Copyright: Halfpoint

O mașină personală vine cu avantajul confortului și al deplasării rapide în afara orașului, dar și cu cheltuieli lunare care îți pot afecta bugetul.

Dacă te-ai hotărât să îți iei un autoturism, probabil te-ai interesat deja cât te costă vehiculul, taxele de înmatriculare, asigurarea și impozitele pe care trebuie să le plătești. Acestea sunt însă doar cheltuielile de început. Anual, un autoturism poate să îți scoată din buzunar și zeci de mii de lei, în funcție de marca pe care o conduci, reparațiile pe care trebuie să le faci sau incidentele neprevăzute care pot apărea. Iată cum îți poți calcula costurile pe care ți le aduce o mașină:

Incidentele neprevăzute, cele mai costisitoare

Pe lângă asigurarea obligatorie, puțini sunt șoferii care își fac și CASCO, invocând costurile ridicate ale acestei asigurări facultative. Însă niciun șofer nu este perfect protejat de incidentele din trafic, oricât de prudent ar conduce. Iar reparațiile chiar și pentru o tamponare ușoară pot fi atât de mari încât să fii nevoit să stai cu mașina în parcare luni de zile, până strângi toți banii de care ai nevoie. O soluție eficientă este să iei bani de aici și să îi returnezi luna următoare, fără să plătești dobânzi sau comisioane. Asta înseamnă că ai de dat înapoi exact suma pe care ai împrumutat-o, un ajutor real pentru oricine se regăsește într-o situație neprevăzută și costisitoare.

Anvelopele de iarnă, indispensabile pentru șoferi

Legea îi obligă pe toți șoferii să își echipeze corespunzător mașinile în funcție de sezon și să circule cu anvelope de iarnă în anotimpul rece. Prețul acestora variază de la câteva sute de lei și pot depăși 1.000 de lei, în cazul celor noi. Niște anvelope second-hand te vor costa în jur de 400 de lei, dar și durata lor de viață va fi mai mică. Cel mai bine este să îți iei anvelopele de iarnă imediat după terminarea iernii sau vara, când ai șanse mai mari să le găsești la prețuri mai mici.

Rovinieta îți scoate din buzunar peste 100 de lei/an

Dacă vrei să circuli cu mașina și în afara orașului, vei avea nevoie de rovinietă, pe care o poți cumpăra online, de la bancă sau de la benzinării. Prețul acesteia variază în funcție de perioada pentru care o cumperi. Astfel, pentru autoturisme, prețurile rovinietelor sunt următoarele:

  • 1 zi – nu poate fi achizitionata pentru autoturisme
  • 7 zile – 3 euro;
  • 30 de zile – 7 euro;
  • 90 de zile – 13 euro;
  • 12 luni – 28 euro.

Inspecțiile tehnice și reviziile anuale

Inspecția tehnică periodică (ITP) trebuie făcută o dată la doi ani, inclusiv la înmatricularea mașinii. În funcție de autoturismul pe care îl conduci, ITP-ul îți va scoate din buzunar între 80 și 200 de lei.

Reviziile anuale sunt necesare pentru a te asigura că mașina ta funcționează cum trebuie și pentru a înlocui piesele care se uzează sau se strică în timp. Prețul reparațiilor periodice variază în funcție de service-ul auto la care mergi și este indicat să ceri mai multe păreri înainte să scoți banii din buzunar, pentru a te feri de posibile înșelătorii, care sunt mai frecvente decât ai crede. În orice caz, reviziile anuale cresc și ele costurile de întreținere ale mașinii cu câteva sute de lei pe an, asta dacă ai norocul să nu ți se defecteze o piesă foarte costisitoare. De asemenea, prețul pieselor de schimb poate fi extrem de mare pentru unele mărci de mașini, așa că ar trebui să iei acest aspect în considerare încă de dinainte să îți cumperi automobilul.

Costul lunar al combustibilului

Cheltuielile cu benzina sau cu motorina depind de cât de des vei circula cu mașina, pe ce distanțe, dar și de consumul automobilului tău. O statistică arată că șoferii români parcurg, în medie, 15.000 de kilometri anual, dintre care 58% dintre aceștia sunt circulați prin oraș. De asemenea, 43% dintre români spun că își alimentează mașina cel puțin o dată pe săptămână. Pentru un autoturism cu motor de 1,6 L pe benzină şi consum de 5,9 L/100 km (extraurban) şi 10 L/100 km (urban), asta înseamnă un consum anual de 1.254 litri de benzină. În condițiile în care prețul mediu al carburanților este, la momentul actual, de 4,624 lei/litru, un șofer va cheltui 5.798 lei anual cu benzina, adică aproape 500 de lei pe lună.

Așadar, șoferii scot lunar din buzunar sute de lei doar pentru a acoperi cheltuielile strict necesare cu mașina, asta în condițiile în care nu sunt puse la socoteală costurile cu spălarea mașinii, lichidul de parbriz sau uleiul de mașină.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Halfpoint