Calcule finale după alegerile din Moldova. Câte mandate are fiecare partid

alegeri în republica moldova
Igor Dodon și Maia Sandu. Foto: privesc. eu / Iulian Burcescu (Wikimedia Commons)

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a stabilit, în urma calculelor finale după scrutinul din 24 februarie, cine sunt câștigătorii mandatelor pentru viitoarea structură a Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit Unimedia.info, Partidul socialiștilor, al președintelui Igor Dodon, va avea 35 de mandate, iar Partidul Democrat, al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a obținut 30 de mandate. Alianța pro-europeană ACUM, condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase, va avea 26 de mandate. Mai intră în Parlament și Partidul Șor, cu 7 mandate, dar și 3 independenți.

„Negocierile vor fi extrem de dificile. Mie îmi este clar că ACUM nu va face niciun fel de alianță cu PD și nici cu PSRM. Ceea ce complică foarte mult lucrurile în Moldova”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Fostul președinte mai crede că nu vor fi alegeri anticipate, așa cum mulți analiști au anunțat.

„Este ilogic. Rezultatul nu va fi unul diferit. Întrevăd o perioadă de tatonare și probabil, după bunul obicei, oligarhul Plahotniuc va începe să cumpere parlamentari de la socialiști. Va încerca și de la ACUM. Cu scopul de a realiza majoritatea”, e de părere Băsescu.

Recentele alegeri din Republica Moldova au venit cu o noutate. Pentru prima dată a fost un sistem electoral mixt, nerecomandat de Comisia de la Veneția și criticat de mai mulți oficiali europeni.

Sistemul de vot mixt prevede alegerea într-un singur tur de scrutin a 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, iar alţi 50 de deputaţi prin vot proporţional la nivel naţional. În acest fel, importanţa voturilor alegătorilor ce domiciliază în Occident, un bazin electoral important al partidelor pro-europene care formează blocul electoral ACUM, s-a redus considerabil.

Pe circumscripția națională, partidul lui Dodon a luat 18 mandate, iar pe locul al doilea a fost ACUM, care a obținut 14 mandate și a depășit Partidul lui Plahotniuc (13 mandate).

Însă pe circumscripții uninominale, Partidul condus de Plahotniuc a reușit să reducă din diferență. Situația a stat astfel: PSRM – 17 mandate, PD – 17 mandate și ACUM – 12 mandate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.