Calcul făcut de un economist: „Profesorul e plătit cu nici 1,4 lei/oră să instruiască un copil. Ridicol, absolut ridicol”

portofel

Foto: Chronomarchie / pixabay.com

Mihaela Miroiu, profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a atras atenția cât de slab sunt plătiți profesorii per elev.

„Sa spunem: 3.000 salariu net pe luna. 25 de elevi în clasa. 22 zile lucrătoare. Cat costa ca cineva doar sa supravegheze un copil, fără sa îl învețe nimic? 1 leu și ceva pe oră? 5,45 lei pe 4 ore?”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

Economisul Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie la Universitatea Româno-Americană, a detaliat calculele.

„Mihaela Miroiu atrage atenția că un salariu de 3000 lei în învățământ înseamnă că profesorul este plătit cu nici 1,4 lei/oră să instruiască un copil. 25 copii în clasă x 22 zile pe lună x 4 h/zi x 1,4 = 3080. Indiferent cum sucești această valoare, este ridicolă. La fel de bine putem observa că salariul unui paznic de supermarket este egal cu cel al unui profesor debutant. Ridicol, absolut ridicol”, a scris Glăvan pe pagina sa de Facebook.

„S-o luăm altfel: dacă cineva v-ar spune: puteți lăsa copilul dvs. în grija mea pentru suma de 100 de lei pe lună, v-ați lăsa copilul în grija acelei persoane? Darămite să avem pretenția ca acea persoană să-l învețe carte.

Dacă multora dintre noi ni se pare ridicol, atunci cum se face, totuși, că statului i se pare enorm să crească salariile profesorilor cu… 50%, să zicem? Nu e un paradox? Nu tot noi suntem statul?

Elucidarea paradoxului: așa este noi suntem statul, dar decizia propriu-zisă este în mâna oamenilor pe care îi vedeți la Palatul Victoria. Ei hotărăsc, de fapt, unde se duc banii noștri. Ei hotărăsc să își angajeze soția, fiica, ginerele și nora balerină la minister, precum Daea, și câte și mai câte, că auzim zilnic despre isprăvile lor.

Banii sunt și noi i-am plătit. Dar ei se duc în pensia unor procurori precum Codruț Olaru, care încasează 6000 de euro, respectiv cât 10 profesori debutanți, și care va petrece la pensie (adică pe cheltuiala noastră) mai mulți ani decât a petrecut în magistratură. Iată, deci, de ce „este foarte greu să mărim salariile profesorilor”. Atât”, a comentat Glăvan pe pagina sa de Facebook.

Bogdan Glăvan este director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americană.

Mihaela Miroiu este profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și predă cursurile Ideologii politice actuale, Etica în relații internaționale, Teorii politice feministe.

Foto: Chronomarchie / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version