Călătorii gratuite cu trenul în Europa, pentru tinerii de 18 ani

FOTO: Marius Gheorghe Șoimu/CFR Călători - Facebook
FOTO: Marius Gheorghe Șoimu/CFR Călători - Facebook

Tinerii născuți între 1 iulie 2003 și 30 iunie 2004 vor putea călători gratuit în statele membre ale Uniunii Europene, prin programul Erasmus+. Tinerii au la dispoziție două runde de înscrieri în fiecare an, iar solicitanții selectați vor primi un permis de călătorie.

Înscrierile se vor încheia joi, 21 aprilie 2022, la ora 12:00. Pentru a fi eligibili, tinerii trebuie să completeze corect formularul de înscriere online, la următorul link: https://europa.eu/youth/discovereu/apply_ro. Câștigătorii concursului de selecție vor putea călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023.

Prin finanțarea  acordată în cadrul Anului european al tineretului 2022, în 2022 vor fi puse la dispoziție 70 000 de permise de călătorie: 35 000 în runda de înscrieri din aprilie și încă 35 000 într-o rundă de înscrieri prevăzută pentru luna octombrie.

„Mă bucur că acest program a fost integrat oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027. Am inclus acest program în premieră în Bugetul Uniunii Europene în anul 2018 pentru că voiam ca tinerii europeni, inclusiv tinerii din România, să aibă șansa de a descoperi cultura și istoria continentului nostru și să aibă o experiență europeană. Este o veste foarte bună că Programul DiscoverEU continuă sub umbrela Erasmus+ și că un număr atât de mare de tineri vor avea șansa să călătorească prin Europa”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, pe Facebook.

Permisul de călătorie acoperă statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.