Vârsta în ani umani a unui câine. Regula înmulţirii cu şapte este greşită!

câine
Foto: Sommi / pixabay.com

Se spune adesea că vârsta unui câine poate fi mai bine înţeleasă dacă o transformăm în „ani umani”, multiplicând cu şapte. Dar este aceasta o formulă bună?

Meg, câinele de talie mică al unui jurnalist BBC, a murit la vârsta de 19 ani şi patru luni. Dacă am înmulţi această vârstă cu şapte, am obţine impresionanta etate de 135 de ani. Se pare că Meg a fost o norocoasă, deoarece niciun om nu a reuşit, arată statisticile, să treacă de 122 de ani.

Adevărul este însă că regula înmulţirii cu şapte este greşită. Câinii sunt una dintre cele mai diverse specii de pe această planetă. Pot varia enorm în greutate: de la rasele în care exemplarele cântăresc doar trei kilograme la maturitate, la cele în care exemplarele ajung la 90 de kilograme. Forma corpului lor variază de asemenea foarte mult, ca şi tipurile de păr. Aceste amănunte fac ca această specie să fie una dintre cele mai interesante de pe planetă, spune un profesor de genetică, Daniel Promislow, de la University of Georgia (SUA).

Promislow spune că diferenţa de talie influenţează şi speranţa de viaţă a raselor. Surprinzător, câinii mici, cum a fost şi Meg, trăiesc mai mult decât cei mari. Astfel, speranţa de viaţă a unui câine din rasa Marele Danez este cu mult inferioară unuia din rasa Chihuahua. De ce surprinzător?

„În general, la mamifere, animalele mari – precum gorilele, elefanţii şi balenele – trăiesc mai mult decât animalele mici – precum şoarecii sau veveriţele”, arată profesorul american într-un interviu acordat BBC.

Un alt profesor al universităţii americane, Kate Creevy, arată cum îmbătrânesc câinii. „Câinii mici ajung la maturitatea fizică şi reproductivă mult mai repede decât cei mari. Interesant este că, deşi ajung mai devreme la maturitate, aceste animale (câinii mici – n.r.) reuşesc să trăiască mai mult”, spune Creevy. Cu alte cuvinte, perioada juvenilă a câinilor mici este mai mică, dar perioada matură este cu mult mai lungă decât a câinilor mari.

Viaţă scurtă de Bulldog

La câinii mari, pot trece chiar şi doi ani până să ajungă la maturitatea fizică. Însă, din momentul în care sunt maturi, ei mai trăiesc doar 4-5 ani. Bulldog-ul, de exemplu, trăieşte, în medie, doar şase ani. În schimb, un Border Terrier, câine mult mai mic decât Bulldog-ul, trăieşte în medie 14 ani.

Deşi pare complicat de înţeles, adevărul este următorul: câinii mici îmbătrânesc mult mai repede decât cei mari în primii ani de viaţă şi mult mai încet după ce au atins maturitatea.

Cum a apărut formula celor şapte ani

Nimeni nu ştie cum a apărut aceasta formulă, deoarece nimeni nu a „revendicat-o”. A apărut pentru prima dată într-un manual pentru copii din anii ’60, în care copiii erau îndemnaţi să calculeze vârsta în ani umani a unor câini înmulţind anii de viaţă ai acestora cu şapte.

De fapt, mult mai bine ar fi să înmulţim cu şase

Potrivit specialiştilor, fiecare rasă de câini îmbătrâneşte diferit, iar, pentru fiecare, factorul de multiplicare pentru a obţine vârsta în ani umani ar fi diferit. Pentru câini nici foarte mici, dar nici foarte mari un factor de multiplicare potrivit ar fi şase, spun profesorii consultaţi de BBC. Pentru Chow Chow, celebrul câine cu limbă albastră şi blană superbă, multiplicarea cu şase este potrivită. Astfel, un câine de zece ani ar avea 60 de ani în ani umani.

Jurnalistul BBC a făcut, ajutat de specialişti, propriile calcule. Şi a aflat că, în ani umani, câinele său a murit la vârsta de 109 ani. Nu-i rău deloc!

Foto: Sommi / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.