Câine sau pisică? Ce animal de companie e mai ușor de crescut

FOTOș pixabay.com
FOTOș pixabay.com

Mai mult de jumătate dintre români au un animal de companie iar cei mai mulți dintre ei preferă cățeii. Datele unui studiu recent au arătat că în peste 45% din gospodăriile orășenești din România există măcar un animal de companie, fie el cățel sau pisică.

Aproape 60% dintre oameni cresc câini, în timp ce pisici doar undeva la peste 35%. în rest sunt preferate și alte animale de companie precum papagalii, peștii sau chiar tarantulele. Majoritatea posesorilor de animale de companie tind să aibă între 20 și 24 de ani dar sunt și persoane trecute de 40 de ani care simt nevoia unui companion.

Cifrele au arătat că majoritatea stăpânilor de câini sunt persoane active ce au vârste între 30 și 34 de ani iar cei care posedă pisici sunt persoane în general de peste 50 de ani.

Avantaje și dezavantaje pentru creșterea unui câine

După cum au arătat și studiile, posesorii de câini tind să fie persoane mai active. E nevoie de destul de mult timp petrecut cu animalul de companie. Pe lângă mâncare câini și îngrijire mai este nevoie și de spațiu în care animalul să se poată desfășura.

Pentru cei care cresc în apartament câinele e recomandat să aleagă o rasă mai mică. Avantajele de a avea un câine constau în mai multă mișcare și activitate iar dezavantajele țin de spațiu și de timpul necesar pentru a ieși cu câinele frecvent.

Avantaje și dezavantaje pentru creșterea unei pisici

E mult mai mai ușor de crescut în casă pentru că nu necesită decât mâncare pisici și o litieră și eventual câteva accesorii de joacă. În funcție de personalitatea pisicii, acestea tind să nu facă distrugeri prea mari în locuință atunci când rămân singure, spre deosebire de câini unde riscul e ceva mai mare.

Dezbaterea ‘câini versus pisici’ nu se va încheia niciodată și în final totul depinde de gusturile fiecăruia în materie de animale de companie. Un alt studiu interesant publicat în Marea Britanie a luat în calcul personalitatea, inteligența și utilitatea animalelor din care are reieșit superioritatea netă a câinilor față de pisici.

Experții au luat în calcul 11 particularități, începând de la mărimea creierului până la impactul asupra mediului și au adunat informațiile din mai multe cercetări publicate în revistele științifice. Câinii au ieșit primii la șase dintre aceste categorii.

Un studiu similar, însă publicat de revista New Scientist, a dovedit că pisicile au și ele atuurile lor, felinele având creierul mai mare în proporție cu mărimea corpului lor, iar acest lucru a arătat că sunt menite să îndeplinească și funcții mai complexe.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.