Aterizare de urgență după ce pilotul a vărsat cafea pe panoul de bord

cafea vărsată panou de bord avion

Foto: Departamentul Britanic de Investigare a Accidentelor Aviatice

Un avion a trebuit să aterizeze de urgență după ce un pilot a vărsat cafea pe panoul cu instrumentele de bord, relatează BBC.

Aeronava de tip Airbus A330-243 avea 337 de persoane la bord și zbura de la Frankfurt, Germania, spre Cancun, Mexic. După ce pilotul a vărsat cafea pe panoul de bord, avionul a aterizat în Shannon, Irlanda.

Incidentul s-a petrecut pe 6 februarie 2019, însă abia acum investigatorii au făcut public raportul anchetei.

Aterizarea de urgență a fost necesară deoarece după ce pilotul a vărsat cafeaua, mai multe instrumente audio ale acestuia au început să se topească, iar în cabină s-a făcut fum. Piloții au fost nevoiți să poarte măști de oxigen.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Zborul era operat de Thomas Cook Airlines, o companie aeriană britanică ce are sediul în Manchester, Marea Britanie.

Cum s-a întâmplat incidentul?

Raportul anchetei arată că pilotul îl monitoriza pe copilot în timp ce aeronava zbura peste Oceanul Atlantic, iar în acel moment s-a servit cafeaua.

Băuturile au fost oferite în pahare fără capace (raportul menționează că așa este practica standard la compania Thomas Cook Airlines).

Pilotul și-a pus cafeaua pe măsuța sa, iar ulterior a dat peste cafea. Cea mai mare parte din cafea s-a scurs pe pilot, însă o cantitate mică a ajuns pe panoul de control. La scurt timp după aceea panoul s-a încălzit suficient de mult încât un buton a început să se topească.

Instrumentele de bord au început să dea erori și au apărut probleme de comunicații. Așa că echipajul a luat decizia de a schimba direcția de zbor și de a ateriza în Shannon, Irlanda.

De atunci, compania a schimbat procedura de servire a băuturilor, în sensul că membrii echipajului trebuie să utilizeze capace pentru pahare.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version