Bugetul pentru „trântori”. Câți bani cheltuiește România cu leneșii

Un raport al Curții de Conturi arată că există 8.000 de români care primesc de la stat venitul minim garantat și ar fi putut munci.

Analiza mai precizează că aceștia fie nu au vrut să muncească, fie nu au știut și nici nu au fost consiliați de autorități.

„Circa 4% din numărul de persoane beneficiare de venit minim garantat ar fi putut ocupa unul din aceste locuri de muncă pentru muncitori necalificați, având în vedere nivelul redus de pregătire profesională a acestei categorii de beneficiari”, se arată într-un audit al Curţii de Conturi, citat de jurnaliștii de la Economica.net.

Inspectorii de la Curtea de Conturi au comparat oferta de locuri de muncă pentru muncitori necalificați cu repartiția teritorială a persoanelor apte de muncă, cu vârstă până la 65 de ani, care primesc venitul minim garantat. S-a ajuns la concluzia că acești oameni, asistați social, ar fi putut ocupa acele locuri de muncă, pentru care nu se cere niciun fel de specializare.

„În fiecare din cele opt regiuni existau locuri de muncă vacante în anul 2015, iar în situația în care cele 8.014 locuri ar fi fost ocupate, s-ar fi realizat o economie totală la bugetul de stat într-un an în sumă de 23.590 mii lei (suma a fost calculată prin aplicarea la nivelul mediu lunar de 230 lei al venitului minim garantat și a cheltuielilor conexe aferente: taxele poștale -1% și contribuția de asigurări sociale de sănătate -13 lei).

De asemenea, dacă aceste persoane ar fi ocupat unul din locurile de muncă vacante s-ar fi adus și venituri suplimentare la bugetul general consolidat prin plata contribuţiilor sociale obligatorii. Astfel, în ipoteza că aceste persoane beneficiare de venit minim garantat s-ar fi angajat şi ar fi realizat salariul minim pe economie, contribuțiile obligatorii ar fi fost în sumă 558 lei/lună/persoană.

Prin urmare, în situaţia în care un număr de 8.014 beneficiari de venit minim garantat (4% din totalul beneficiarilor apţi de muncă) ar fi ocupat un loc de muncă, s-ar fi realizat pe de o parte o economie la bugetul de stat în anul 2015 în sumă estimată de 23.590 mii lei, precum şi venituri suplimentare la bugetul general consolidat în sumă estimată de 53.662 mii lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

În total, potrivit Economica.net, bugetul de stat ar fi câștigat 77,2 milioane de lei într-un an. La finalul anului trecut, în România erau 228.000 de persoane care primeau venitul minim garantat.

FOTO: fsecart/Flickr (creative commons)

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.