Bugetul pe 2018 a fost aprobat. Opoziția: Ne îndepărtează de zona euro!

Mihai Tudose FOTO: Gov.ro
Mihai Tudose FOTO: Gov.ro

Reunit în ședință comună, Parlamentul a adoptat bugetul de stat pentru 2018. Au fost 255 de voturi „pentru” și 95 de voturi „împotrivă”. Parlamentul a suplimentat bugetele pentru mai multe instituții, față de proiectul aprobat inițial de Guvern.

Printre altele, au fost suplimentate bugetele pentru finanțarea cultelor religioase, radioul public, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Curtea Constituțională, iar Ministerul Culturii a primit mai mulți bani pentru construirea monumentului Marii Unirii de la Alba Iulia.

„De multe ori ne dăm la o parte, cu anumiți oameni nu e bine să intri în contact că poate se ia. Vreau să mulțumesc pentru eforturile depuse, să mulțumesc și celor care au depus amendamente normale, de bun simț, le vom avea în vedere dacă pe parcursul anului viitor vom avea resurse pentru a le implementa. Mulțumesc pentru votul de azi și pentru încrederea pe care ne-o acordați noului guvern și pentru încrederea în noi toți. Rezultatele nu vor întârzia să apară”, a declarat primul ministru Mihai Tudose, după ce s-a votat în Parlament bugetul pe 2018.

Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs valutar mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Senatorul liberal Florin Cîțu le-a transmis celor din PSD și ALDE că bugetul economic pentru 2018 a fost construit cu venituri supradimensionate, „după ce în 2017 ați colectat mai puțin deși ați suprataxat, supraaccizat și ați amenințat. Consecințele: inflație, dobânzi duble, deficite mai mari”.

Cîțu mai spune că acest buget încalcă tratatul fiscal semnat de România în 2012 și „reprezintă încă o cărămida la zidul pe care l-ați construit în 2017 între dumneavoastră și noi, restul societății. Protejați de zid doriți să furați în continuare banii acestei țări și să nu răspundeți pentru asta”.

Liderul PMP, Traian Băsescu, spune că bugetul pe 2018 „nu respectă angajamentele României de după promulgarea tratatului fiscal, nu respectă principiul reducerii deficitului structural, este un buget care ne îndepărtează de zona euro și ne trimite într-o zona de risc”.

Și liderii USR s-au arătat nemulțumiți de construcția bugetară a statului pentru anul viitor.

„E un buget care ne pregătește doar pe un termen scurt. Pe termen lung, cheltuielile structurale ale statului sunt exorbitante și se bazează pe niște venituri supraevaluate, venituri care dacă nu se realizează va trebui să facem exact ceea ce s-a întâmplat în 2017: tăieri de investiții, creșteri de taxe și impozite. Suntem în scenariu de dinainte de criză. Lucrurile acestea se vor întoarce împotriva poporului român și împotriva electoratului. USR a votat împotriva”, a declarat Claudiu Năsui, parlamentar USR.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.