Bugetari dați afară deoarece nu au anunțat că luau și pensie și salariu

Funcționarii români vor primi un spor de stres (Foto: Ziua de Cluj)
Foto: Ziua de Cluj

18 salariați ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Filiala Galați au fost dați afară deoarece nu au anunțat instituția că au ieșit la pensie.

În urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă s-a constatat că ei erau beneficiari de pensie pentru limita de vârstă și încasau și venituri salariale.

Potrivit legii, ei ar fi trebuit să anunțe instituția de stat că sunt beneficiari ai dreptului la pensie (obligația aparține salariatului).

„Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați a constatat că un număr de 18 angajați cumulau, de câteva luni, pensia cu salariul, fără ca aceștia sa fi anunțat Filiala, pentru a se face demersurile legale în vederea încetării contractelor individuale de muncă.

Menționăm că, în luna mai, Filiala a fost supusa unei acțiuni de control din partea ITM Galați, iar în planul de control al ITM a intrat și verificarea salariariatilor cu vârsta apropiata de pensionare. În urma controlului, Filiala Galati a solicitat Casei Județene de Pensii Galați verificarea unui număr de 25 de persoane care se încadrau în aceasta categorie. În urma răspunsului transmis de aceasta, s-a constatat că un număr de 18 salariați erau beneficiari de pensie pentru limita de vârstă. Aceștia nu au informat conducerea ANIF ca sunt beneficiarii dreptului de pensie, desi legislația actuală prevede că obligația cu privire la acest lucru revine salariatului”, au anunțat reprezentanții ANIF pe Facebook.

În urma celor constatate, Filiala Teritorială Galați a emis deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă, iar Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va dispune măsurile legale care se impun.

Această decizie vine în contextul în care Guvernul a adoptat în luna martie un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Acest proiect trebuie însă să fie votat de Parlament pentru a deveni lege.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.