Pentru că bugetarii săi muncesc prea mult, statul sud-coreean a decis să le ”taie” curentul la calculatoare

Sud-coreenii muncesc atât de mult încât statul a decis să le ”taie” curentul la calculatoare. Foto: Pixabay

Dacă bugetarii din România obișnuiesc ”să rupă ușa” la o fracțiune de secundă după terminarea orelor de program, guvernul sud-coreean vrea să oprească automat toate calculatoarele angajaților săi, la ora 20:00, pentru a-i obliga să nu mai muncească în plus.

Măsura de a opri alimentarea cu curent a calculatoarelor va fi implementată, pentru început, în Seul, în zilele de vineri, începând cu ora 20:00, și este o încercare de a opri ”cultura orelor suplimentare”.

Angajații Guvernului din capitala sud-coreeană lucrează în medie (n.r. – țineți-vă bine!) 2.739 de ore pe an, cu aproximativ 1.000 de ore mai mult decât bugetarii din alte țări dezvoltate, scrie BBC.

Programul va fi demarat în 30 martie. A doua fază a măsurii va începe în aprilie, când angajații nu vor mai putea lucra pe calculator începând cu ora 19:30, în a doua și a patra zi de vineri a acelei luni. În luna mai se va atinge ultima fază a programului, astfel că bugetarii sud-coreeni vor fi nevoiți să înceteze lucrul la ora 19:00, în fiecare vineri.

Toți angajații vor fi supuși măsurii, deși se pot face excepții, în circumstanțe speciale.

Nu toți bugetarii sunt de acord cu această măsură. Potrivit unui studiu făcut în rândul angajaților Guvernului Metropolitan din Seul, peste două treimi (67,1%) au cerut să fie scutiți de la această măsură.

La începutul acestei luni, parlamentul sud-coreean a dat o lege prin care numărul maxim de ore care pot fi lucrate într-o săptămână se reduce de la 68, la 52.

În România, durata maximă a timpului de lucru este 48 de ore pe săptămână, iar asta include orele suplimentare, potrivit Codului muncii.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.