Budapesta obiective turistice. Cele 8 locuri magice de vizitat o dată în viață

budapesta obiective turistice
Foto: Walkerssk / pixabay.com

Budapesta obiective turistice. Deoarece vremea frumoasă este aici, iar perioada concediilor nu este departe, vă prezentăm una dintre cele mai atractive capitale europene: Budapesta. Fiind atât de aproape de România, ar fi mare păcat să nu o vizităm măcar o dată în viață. Nu de alta, dar Budapesta are o mulțime de atracții minunate.

Obiective turistice Budapesta – Iată câteva dintre ele:

1. Palatul Parlamentului – este una dintre cele mai mari clădiri parlamentare din lume, aflându-se pe locul al treilea la nivel mondial. Această clădire construită în stil neo-gotic a fost inaugurată în anul 1886, adăpostește 691 de camere, numeroase coridoare impresionante și scari care împreună însumează în jur de 19 kilometri lungime. Tururile ghidate dureaza în jur de 45 de minute, iar prețul unui bilet este de 2400 de forinți (HUF), aproximativ 7 euro, pentru cetățenii UE și 1300 forinți/4,16 euro pentru studenți și copii.

2. Castelul Buda – este situat de dealul Buda, fiind una dintre cele mai spectaculoase clădiri construite în secolul al 18-lea. El a înlocuit un vechi castel din secolul al 13-lea construit cu scopul inițial de a proteja împotriva atacurilor tătare și mongole. Castelul merită explorat pentru arhitectura sa care combină stilul romanic, cu cel baroc și gotic, dar și pentru impresionantele culoare medivale ale clădirii. Tot aici poți vizita Muzeul Național de Istorie a Budapestei, Muzeul de Artă Contemporană și Galeriile Naționale. Biletul de intrare costa 10 euro/adult și 5 euro/copil. În ziua de luni castelul este închis.

Budapesta obiective turistice – Bastionul Pescarilor

3. Bastionul Pescarilor – este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Budapesta datorită așezării în zona medievală a orașului. Totodată, este cel mai înalt punct de observație de unde poți admira priveliști impresionante ale orașului și Dunării. Dacă vrei să vizitezi Bastionul Pescarilor poți opta pentru un bilet care îți asigură intrarea și la Castelul Buda, alături de Biserica Matyas, iar prețul total al biletului este în jur de 34 – 60 de euro/adult și 18 – 30 de euro/copii.

4. Biserica Matyas – este un important obiectiv turistic din Budapesta, fiind situat pe Dealul Castelului. Construcția ei a fost finalizată în anul 1269, fiind caracterizată de stilul arthitectural romanic. Prețul unui bilet pentru vizitarea bisericii este de aproximativ 5 euro. În fiecare seară de duminică aici au loc concerte gratuite de orgă.

Budapesta obiective turistice – minunatele băi termale

5. Băile termale – Budapesta este orașul cu cele mai multe spa-uri din lume, motiv pentru care a fost denumit „orașul băilor termale”. Aici izvorăsc peste 118 izvoare termale, cu o temperatură a apei cuprinsă între 21 și 78 de grade Celsius, și au fost construite nu mai puțin de 15 băi termale publice, dar și altele private. Cele mai populare băi publice sunt Băile Termale Szechenyi, Băile Termale Gellert, Băile Rudas sau Dandar. Intrarea la Băile Termale Szechenyi este 4900 de forinti/15,68 euro.

6. Podul cu Lanțuri – în Budapesta vei găsi o serie de poduri fascinante peste Dunăre, însă cel mai popular și mai frumos dintre ele este Podul cu Lanțuri, care face legătura între Buda si Pesta. A fost inaugurat în anul 1849 și a fost conceput de un inginer englez. La momentul inaugurării, acesta era unul dintre cele mai mari poduri din lume, având o lungime de 202 metri. Între lunile iulie și august, la fiecare sfârșit de săptămână, în Budapesta sunt organizate diverse evenimente culturale, iar Podul cu Lanțuri găzduiește cel mai mare festival al verii, numit „Vara pe Podul cu Lanțuri“.

Budapesta obiective turistice – Faleza Dunării

7. Faleza Dunării – este o promenadă veche de secole care se întinde de la Podul Elizabeta către Podul cu Lanțuri. De-a lungul promenadei poți admira Dunarea, indiferent că te afli în zona Buda sau în zona Pesta, dar și clădirile orașului cu arhitecturi uluitoare. În apropiere de clădirea Parlamentului vei gasi memorialul „Pantofii de pe Faleza Dunării“, o colecție de 60 de perechi de pantofi sculptați din oțel, în memoria evreilor uciși de naziști.

8. Parcul Városliget – este un loc recreațional popular atât printre localnici, cât și printre turiști. Amenajat în secolul al 19-lea, de-a lungul timpului au fost construite aici Muzeul de Arte și Palatul Artelor, Grădina Botanică, Grădina Zoologică, Muzeul Transporturilor, Băile Termale Széchenyi în aer liber, magicul Castel Vajdahunyad și un stadion cu 100.000 de locuri.

În schimb, dacă vă gândiți de pe acum la o evadare din oraș și ați prefera mai degrabă o vacanță undeva la mare sau într-un loc mai izolat, unde să vă relaxați în mijlocul unor peisaje superbe, atunci puteți să aruncați o privire pe această listă cu atracții turistice Grecia.

Foto: Walkerssk / pixabay.com