Locuitorii unui mare oraș din România își pot verifica plămânii gratuit

Bucureștenii vor putea beneficia de radiografii gratuite ale plămânilor. Foto: Pixabay

Într-o țară unde șansele de a vă îmbolnăvi de tuberculoză sunt de cinci ori mai mari decât în restul Uniunii Europene, locuitorii unui oraș şi pot face radiografii pulmonare gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, începând de luni.

Analizele vor fi făcute la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa şi la Spitalul Clinic Colţea, potrivit unei inițiative a Primăriei Bucureștiului, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, care își dorește să contribuie la prevenția și conștientizarea riscului răspândirii tuberculozei.

Programările se pot face la 021.255.5405 int. 3161, pentru Spitalul Clinic Nicolae Malaxa şi la 021.3874366, pentru Spitalul Clinic Colţea.

Cei diagnosticați pozitiv vor fi trimiși la un consult de specialitate și la tratament la Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş.

Mai mult, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a anunțat că a fost demarat un proiect de înfiinţare a unui Dispensar TBC, în sectorul 2, pe Şos. Pantelimon, ”într-un sediu modernizat şi dotat la cele mai înalte standarde”.

Tuberculoza este încă o mare problemă în România

Aici vor fi tratați pacienții din sectoarele 1 și 2 ale Bucureștiului, urmând să existe cabinete pentru adulți și copii, iar diagnosticarea tuberculozei se va face mult mai rapid decât până acum, prin ”servicii de imagistică şi radiologie, complexe şi de ultimă generaţie”.

Proiectul este pe ordinea de zi a primei ședințe de Consiliu General al Municipiului București.

În România, tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sănătate publică.

În 2016, România înregistra cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media Uniunii Europene), cu aproximativ 20% din cazurile de TBC raportate în spațiul comunitar.

În România, 1.100 de persoane mor anual de TBC și alte 16.000 sunt diagnosticate,
majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.