Bucătăria mediteraneană – savoare, gust și culoare

Spre deosebire de multe alte bucătării naționale, bucătăria mediteraneană nu este produsul unui anumit popor sau al unei culturi. Este, mai degrabă, un termen care se referă la obiceiurile culinare împărtășite de oamenii care trăiesc în regiunea din jurul Mării Mediterane. Chiar dacă, de multe ori, mâncarea acestei zone este considerată ca aparținând doar uneia sau alteia dintre țări, în realitate, există o mare varietate culturală în modul de a găti din această regiune geografică.

Influențe și împrumuturi

Bucătăria din jurul Mediteranei este produsul savuros și unic al schimburilor culturale și al interacțiunii dintre popoarele care o înconjoară. Situată la intersecția a trei continente – Europa, Africa și Asia -, Marea Mediterană a fost destinată să devină unul dintre cele mai mari centre comerciale ale lumii. Grație schimburilor intense de mărfuri și produse, condimentele, ingredientele alimentare și rețetele unui popor au fost adoptate pe nesimțite și de locuitorii celorlalte țări riverane.

În mod ironic, războaiele de cucerire au contribuit și ele la formarea bucătăriei mediteraneene. Pe lângă formele de guvernare, cuceritorii au impus celor cuceriți și propriile obiceiuri gastronomice, împrumutând, la rândul lor, elemente din bucătăria autohtonă. 

Un exemplu este reteta rissotto cu fructe de mare. Orezul, adus de arabi în Sicilia, a început să fie cultivat în zona provinciei Napoli și apoi în zona orașului Milano, cucerit la acea vreme de spanioli, care au adus cu ei și șofranul. Astfel, a luat naștere risotto-ul milanez, la care s-au adăugat natural fructele de mare, nelipsite din hrana popoarelor cu acces la mare.

Gusturi și ingrediente comune

Geografia și clima din zona Mediteranei au influențat în mod cert bucătăria din această regiune. 

Diferențe culinare și tradiții naționale

Bucătăria mediteraneană poate fi împărțită în trei regiuni culinare: Europa de Sud, Mediterana de Est și Africa de Nord, în funcție de diferențele care apar, totuși, în gastronomia diverselor popoare.

Dacă ți-a plăcut mica noastră călătorie gastronomică pe țărmurile Mediteranei, ai putea încerca una dintre multele rețetele proprii acestei zone, gustând, astfel, din deliciile unui fel de mâncare savuros și sănătos.

 Sursa FOTO: Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version