Spre deosebire de multe alte bucătării naționale, bucătăria mediteraneană nu este produsul unui anumit popor sau al unei culturi. Este, mai degrabă, un termen care se referă la obiceiurile culinare împărtășite de oamenii care trăiesc în regiunea din jurul Mării Mediterane. Chiar dacă, de multe ori, mâncarea acestei zone este considerată ca aparținând doar uneia sau alteia dintre țări, în realitate, există o mare varietate culturală în modul de a găti din această regiune geografică.
Influențe și împrumuturi
Bucătăria din jurul Mediteranei este produsul savuros și unic al schimburilor culturale și al interacțiunii dintre popoarele care o înconjoară. Situată la intersecția a trei continente – Europa, Africa și Asia -, Marea Mediterană a fost destinată să devină unul dintre cele mai mari centre comerciale ale lumii. Grație schimburilor intense de mărfuri și produse, condimentele, ingredientele alimentare și rețetele unui popor au fost adoptate pe nesimțite și de locuitorii celorlalte țări riverane.
În mod ironic, războaiele de cucerire au contribuit și ele la formarea bucătăriei mediteraneene. Pe lângă formele de guvernare, cuceritorii au impus celor cuceriți și propriile obiceiuri gastronomice, împrumutând, la rândul lor, elemente din bucătăria autohtonă.
Un exemplu este reteta rissotto cu fructe de mare. Orezul, adus de arabi în Sicilia, a început să fie cultivat în zona provinciei Napoli și apoi în zona orașului Milano, cucerit la acea vreme de spanioli, care au adus cu ei și șofranul. Astfel, a luat naștere risotto-ul milanez, la care s-au adăugat natural fructele de mare, nelipsite din hrana popoarelor cu acces la mare.
Gusturi și ingrediente comune
Geografia și clima din zona Mediteranei au influențat în mod cert bucătăria din această regiune.
- Vremea însorită și temperaturile plăcute au făcut posibilă practicarea intensivă a legumiculturii. Așa se face că felurile de mâncare se bazează îndeosebi pe gătirea vegetalelor, aproape nelipsite din rețete. Vinetele, anghinarele, roșiile, ceapa, usturoiul, bamele, castraveții și salata sunt vedetele bucătăriei mediteraneene, care le folosește coapte, prăjite, sotate la grătar, piure sau în salate.
- Ingredientul care este, totuși, predominant rămâne uleiul de măsline. Măslinii sunt răspândiți în întreaga regiune. Nu este, deci, de mirare că uleiul ușor picant, uneori vag amărui, își face loc într-o varietate de feluri de mâncare și este folosit atât la gătit, cât și ca dressing.
- Carnea este folosită, în general, cu moderație, în bucătăria mediteraneană, fiind, de cele mai multe ori, preparată la grătar. Din cauza reliefului stâncos al Mediteranei, creșterea animalelor mai mari, cum ar fi vaca, este dificilă. Astfel, opțiunile de carne sunt restrânse la animale domestice mai mici, cum sunt caprele, oile, porcii, puiul sau, ocazional, vânatul. Laptele de capră și de oaie este, de asemenea, folosit într-o varietate de feluri de mâncare, dar în primul rând, sub formă de iaurt și brânză.
- Tot datorită climatului cald și însorit, ierburile aromatice cresc ca nicăieri altundeva și sunt, de asemenea, folosite intensiv. Tradițiile culinare ale Mediteranei folosesc busuioc, oregano, cimbru, rozmarin, maghiran, pătrunjel, mărar, mentă, usturoi, tarhon, fenicul, coriandru și șofran.
Diferențe culinare și tradiții naționale
Bucătăria mediteraneană poate fi împărțită în trei regiuni culinare: Europa de Sud, Mediterana de Est și Africa de Nord, în funcție de diferențele care apar, totuși, în gastronomia diverselor popoare.
- Bucătăria Europei de Sud, care cuprinde Italia, sudul Franței și Spania, folosește în mod frecvent vinul, atât la masă, însoțind anumite mâncăruri, cât și la gătit. Carnea de porc este consumată mai mult în aceste țări, decât în restul Mediteranei.
- Bucătăria Mediteranei de Est cuprinde Grecia, Turcia, Israel, Liban, Siria și Egipt. Se consumă cu precădere iaurt și brânzeturi, lipii, bulgur, năut, carne de miel, oaie, pui sau capră, sosuri aromate cu pătrunjel, rodie, suc de lămâie sau mentă.
- Bucătăria Africii de Nord este paradisul condimentelor. Locuitorii țărilor de aici – Maroc, Algeria, Tunisia și Libia – folosesc chimen, coriandru, șofran, scorțișoară, cuișoare și boia de ardei. Carnea de miel, oaie, capră sau pui este gătită cu fructe uscate (curmale, caise, stafide) sau lămâi murate.
Dacă ți-a plăcut mica noastră călătorie gastronomică pe țărmurile Mediteranei, ai putea încerca una dintre multele rețetele proprii acestei zone, gustând, astfel, din deliciile unui fel de mâncare savuros și sănătos.
Sursa FOTO: Shutterstock
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: