Bucătăria la care ai visat – sugestii și sfaturi de amenajare

Foto: Unsplash

De cele mai multe ori, pe forumuri și grupuri specializate de pe rețelele sociale găsești recomandări pentru amenajarea unei bucătării de dimensiuni reduse sau open space. Dar ce te faci dacă bucătăria ta e una mare și nu ai de gând să schimbi acest aspect, cum ai putea să-i optimizezi designul și confortul? În plus, ai vrea să o transformi într-un loc special și unic, chiar dacă nu ai la dispoziție foarte multe resurse financiare. 

Urmărește sfaturile pe care ți le propunem mai jos și o să vezi cât de ușor și de ieftin este să-ți amenajezi bucătăria visurilor tale. Important e să știi dinainte ceea ce vrei și să te consulți în prealabil cu ceilalți membri ai familiei. Dacă ești singur, ia în calcul că bucătăria poate deveni într-o zi încăperea în care vei lua masa alături de cei dragi, în care vei afișa magneți din vacanțele petrecute împreună și fiecare va aduce cel puțin un obiect în plus în locul pe care-l proiectezi acum singur.

Dacă ai deja familie, e bine să începi prin a găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Cât de des îți propui să gătești? Ai o familie care numără mai mulți membri?
  • Obișnuiți să luați micul dejun, prânzul și cina împreună în bucătărie? Sau doar unele dintre aceste mese?
  • Gătești preparate complicate? 
  • Ce tip de aragaz vei folosi: pe gaz sau electric? Sau vei alege o plită?
  • Cât de mare trebuie să fie frigiderul? Este necesar și un congelator?
  • Ce ustensile și accesorii ți-ar face viața mai ușoară în bucătărie? 

Blatul și chiuveta

Alege o chiuvetă elegantă, care să se integreze perfect în decor și un blat termorezistent. Studiază online și offline ce gamă de chiuvete bucatarie oferă producătorii și furnizorii, astfel încât să-ți alegi modelul și culoarea care se potrivesc cel mai bine. Ai grijă și de toate micile detalii: plinta mobilier – perete care să împiedice scurgerea apei, protecția peretelui în zona chiuvetei care nu trebuie neapărat să fie realizată cu ajutorul clasicei faianțe. Există posibilitatea îl plachezi cu module speciale de inox, plastic sau chiar sticlă. 

E de preferat ca blatul să fie făcut la comandă, să imite lemnul, dacă vrei să dai o notă rustică încăperii, mai ales dacă mizezi pe frumusețea naturală, iar materialul din care e conceput să fie rezistent și la umiditate. Bateria aleasă pentru chiuvetă poate avea un model retro, mai ales dacă te regăsești foarte mult în acest stil. Cu siguranță, sunt detalii de care poate te lovești pentru prima dată în viață, dar mai bine te familiarizezi acum, decât să afli mai târziu despre ele.

Mobilierul și corpurile de iluminat

 

Dacă ai suficient spațiu, nu mai trebuie să cumperi neapărat mobilier deschis la culoare pentru a maximiza optic încăperea. O bucătărie mare are avantajul de a se adapta oricărui stil de design. Dacă îți place stilul scandinav, cu texturi lemnoase și rafturi deschise, nu ezita să alegi piese de mobilier bej, gri deschis sau chiar alb. Acest stil oferă bucătăriei minimalism, rafinament și o notă de căldură. De asemenea, poți integra cu succes un colțar sau o canapea viu colorate și nu trebuie să te gândești că nu ai unde să așezi ghivecele cu flori, mai ales dacă ti-ar plăcea un colț de natură la tine în bucătărie. Însă, acordă atenție condițiilor de lumină, căldură și umiditate specifice fiecărei plante. 

 

De asemenea, pentru a proteja mobilierul și a preveni mirosurile specifice, ai nevoie de o hotă de calitate. Chiar dacă ai spațiu, cel mai bine ar fi să optezi pentru o masă pliabilă sau mai mică, una mereu întinsă ar putea să te incomodeze în timp, mai ales atunci când faci curățenie sau dacă ai copii mici și animale de companie. 

 

Cât despre iluminat, ai libertatea de a alege tot ce vrei, de la aplice, la plafoniere, lămpi suspendate și lustre. Având spațiul generos, poți achiziționa mai multe becuri LED în perete, pe care să le poți aprinde pe rând, pentru a ilumina anumite zone din bucătărie. Pentru a face economie, poți cumpăra mobilierul second hand, dar niciodată nu aplica această regulă în ceea ce privește corpurile de iluminat.

Dacă ai o bucătărie mare, îți poți lua multe electrocasnice pentru a-ți ușura munca, de la frigider, aragaz dublu, mașină de spălat vase, ba chiar și congelator. Încearcă să nu aglomerezi încăperea, nici să lași la vedere prea multe aparate de tipul robotului de bucătărie, espressorului de cafea sau storcătorului de fructe. Este foarte important să te gândești din timp la stilul bucătăriei și să încerci să nu te abați de la ceea ce aveai în minte. Fie că este o amenajare în stil rustic, modern, clasic, scandinav sau vintage, încearcă să te gândești înainte de a cumpăra orice obiect, de la faianță la setul de cești de cafea și asigură-te că se va integra perfect în ansamblu.

Sursă foto: unsplash.com

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.