Bruxelles: Modificarea Legilor Justiției ar trebui verificată de experți internaționali

Tudore Toader FOTO: Gov.ro
Tudore Toader FOTO: Gov.ro

Frans Timmermans, vice-președintele Comisiei Europene, a sugerat aducerea unor experți internaționali pentru a verifica schimbările Legilor Justiției în România, care au provocat un protest important la sfârșitul săptămânii.

Potrivit politico.eu, Timmermans i-a cerut acest lucru Ministrului Justiției român Tudorel Toader în cadrul unei întâlniri pe care cei doi au avut-o marți. Vice-președintele Comisiei Europene i-ar fi reamintit lui Tudorel Toader de ”importanța trimiterii legilor la Comisia de la Veneția, pentru expertiză”, a spus un membru al Comisiei.

Comisia de la Veneția este un corp consultativ al Consiliului Europei care a fost folosit în ultimii ani pentru a oferi sfaturi în chestiuni juridice în țări precum Polonia.

Mesajul lui Timmermans este în cotradicție cu poziţia exprimată de liderul PSD, Liviu Dragnea.

”Noi vrem ca în această sesiune aceste legi să fie adoptate, cu precizarea că am văzut discuții astăzi despre solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția pentru această procedură. Pentru mine, nu mi se pare important. Noi ducem legile la capăt la adoptare. Ce spune Comisia de la Veneția, că spune în decembrie, că spune în ianuarie, putem să facem după aia o completare la lege, dar nu stăm cu toate legile justiției așteptate până când ne spune Comisia de la Veneția că trebuie să numească X sau Y”, spunea șeful PSD în urmă cu câteva zile.

Potrivit lui Tudorel Toader, „discuţia cu Timmermans referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia are în vedere recomandarea privind numirea procurorilor de rang înalt”.

„Au fost discutate trei teme de interes major. Prima, evoluţiile înregistrate în îndeplinirea celor 12 recomandări din MCV, aceasta şi în aşteptarea faptului că urmează a fi redactat şi publicat raportul intermediar privind stadiul îndeplinirii fiecăreia din cele 12 recomandări”, a mai declarat Tudorel Toader.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.