Brutăria din Ditrău a fost amendată de ITM cu 10.000 de lei

FOTO: Devanath/Pixabay.com
FOTO: Devanath/Pixabay.com

Inspectorii de Muncă ar fi constatat mai multe abateri la brutăria din Ditrău și ar fi dat o amendă de 10.000 de lei, potrivit Digi24. Secretarul de stat Tudor Polak, de la Ministerul Muncii, a declarat pentru Digi24 că abaterile descoperite până acum nu sunt grave, s-au făcut verificări cu privire la relațiile de muncă, dar și în domeniul securității muncii.

În urma controlului de ieri au fost constatate patru încălcări ale legislației în vigoare, pentru care au fost dispuse măsuri tehnice de remediere. Pentru încălcările respective au fost dispuse trei avertismente și o amendă în valoare de 10.000 de lei, aceasta fiind aplicată pentru încălcări de electrosecuritate, respectiv împământarea unor echipamente fiind neconformă. Pentru evitarea unor pericole viitoare s-a dispus sistarea a trei echipamente până la remedierea problemelor”, a precizat secretarul de stat, potrivit Digi24

Săptămâna trecută, mai mulți locuitori ai comunei Ditrău, din județul Harghita, s-au revoltat după ce la o brutărie din localitate au fost aduși doi muncitori din Sri Lanka. După ce scandalul a ajuns în presă, o parte dintre cei care cerea să fie trimiși înapoi acasă muncitorii din Sri Lanka au început să spună că de fapt ar avea un conflict cu patronul brutăriei și că nu ar fi respectat contractele de muncă ale unor angajați din localitate.

Și senatorul UDMR Tanczos Barna a explicat, într-o intervenție la Digi24, că migranții din Sri Lanka ar fi niște victime colaterale ai unui conflict mai vechi între câțiva oameni din Ditrău și patronul brutăriei.

Apoi, primarul din Ditrău, Puskas Elemer, a susținut aceeași idee. „Este o comună liniștită. Este ciudat și mă miră acest fapt care a izbucnit în comună. Au creat un grup de Facebook și le-am cerut să facă și alte grupuri de Facebook, (nu doar „Vrem un Ditrău fără migranţi” – n.red.) de exemplu „Ditrău fără mizerie”, „Ditrău fără furturi”, „Ditrău fără violență”…” a spus edilul, la Digi24.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a afirmat că scandalul xenofob de la Ditrău este rezultatul comunicării anti-migranți din mass-media regională.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație.

Ca atare, poate că sursa fricilor de la Ditrău – și nu numai – are și această explicație, și acest izvor poate să constituie comunicarea globală din zona media pe zona de anti-migrație”, a arătat Csaba Asztalos.

FOTO: Devanath/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.