Marea Britanie le cere celor 1,5 milioane de cetățeni vulnerabili să stea 12 săptămâni în casă

boris johnson
Foto: Foreign and Commonwealth Office / Wikimedia Commons

Pandemia de coronavirus aduce restricții suplimentare pentru cetățenii care sunt vulnerabili la o posibilă îmbolnăvire cu COVID-19, în Marea Britanie.

Marea Britanie, abia ieșită din Uniunea Europeană, are a treia cea mai mare rată a mortalității din cauza noului coronavirus din lume.

Autoritățile din domeniul Sănătății din Regatul Unit au anunțat că persoanele vulnerabile clinic trebuie protejate.

Acestea vor fi identificate în baza de date a sistemului medical britanic și vor primi o scrisoare prin care sunt rugate să rămână acasă timp de cel puțin 12 săptămâni.

Măsura va fi aplicată pentru aproximativ 1,5 milioane de cetățeni, scrie Euronews. Persoanele vulnerabile izolate vor primi alimente și îngrijiri medicale la domiciliu.

”Luăm aceste măsuri fără precedent pentru a încetini răspândirea virusului, pentru a salva mii de vieți”, a explicat premierul Boris Johnson.

”Stați acasă cât puteți de mult”, a mai spus prim-ministrul Marii Brtianii.

Acesta a avertizat că măsurile de distanțare socială vor fi menținute pe tot teritotriul Regatului Unit.

”Vrem ca oamenii să meargă în parc, dar nu cred că aerul proaspăt garantează imunitatea”, a mai avertizat Johnson.

”Este absolut crucial să păstrăm o distanță de doi metri față de ceilalți oameni. Nu este, însă, momentul să decretăm stare de asediu sau să întărim alte restricții”, a precizat premierul de la Londra, adăugând că măsurile mai dure vor fi luate dacă britanicii nu respectă indicațiile care sunt în vigoare.

Guvernul britanic a transmis și lămuriri despre creșterea consumului din ultimele zile: ”Producția alimentelor decurge normal. Le cerem oamenilor să cumpere lucrurile necesare și să se gândească și la ceilalți”.

”Din motive rămase încă neexplicate”, au mai spus reprezentanții guvernului, ”cererea de hârtie igienică rămâne în continuare foarte mare”.

Britanicii au anunțat și măsurule economice pe care le vor oferi în urma blocajului din perioada pandemiei de coronavirus.

Vor fi injectate peste 30 de miliarde de lire sterline înn economie, iar alte 7 miliarde de lire vor merge către ajutoarele sociale.

”Este un moment care ne va defini generația. Vrem să ne amintim că trebuie să fim uniți. Sunt foarte încrezător că putem să rezolvăm problema virusului”, a concluzionat premierul Boris Johnson.

Marea Britanie este pe locul 10 în lume la numărul infecțiilor cu coronavirus, însă are o rată a mortalității foarte ridicată, fiind pe locul 3 în lume în acest top.