Brexit-ul e foarte aproape. Partidul lui Boris Johnson a câștigat categoric alegerile

boris johnson
Foto: Foreign and Commonwealth Office / Wikimedia Commons

Partidul Conservator, condus de premierul în exercițiu, Boris Johnson, a obținut o victorie clară în alegerile parlamentare de ieri. Sondajele arată că Partidul Conservator va avea 368 de mandate, în timp ce laburiștii vor avea doar 191 de mandate. Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, a pierdut 71 de mandate. Pe locul al treilea este Partidul Național Scoțian cu 55 de mandate.

Conservatorii au obținut cea mai mare victorie din 1987 încoace. În același timp, laburiștii au înregistrat cel mai slab rezultat din ultimii 84 de ani. De altfel, Jeremy Corbyn a anunțat că va renunța la funcția de președinte al partidului.

În Parlamentul britanic vor mai intra liberal-democrații, care au 13 mandate și verzii cu un mandat. Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, nu va intra în Parlament.

„În această etapă, se pare că acestui Guvern conservator dintr-o singură națiune i s-a dat un nou mandat puternic, de a finaliza Brexit-ul și nu doar de a finaliza Brexit-ul, ci de a uni această țară și de a o duce mai departe. (…)

Cred că aceasta se va dovedi a fi o alegere istorică care ne oferă acum, în acest nou Guvern, șansa de a respecta voința democratică a poporului britanic, de a schimba această țară în bine și de a declanşa potențialul întregului popor din această țară”, a declarat Boris Johnson după ce au fost anunțate primele rezultatele ale exit-poll-urilor.

Brexit-ul a fost amânat până la 31 ianuarie 2020, pentru ca Parlamentul Marii Britanii să transforme în lege acordul pe care l-a stabilit echipa lui Boris Johnson cu liderii UE. Însă, dacă Parlamentul Marii Britanii acceptă o părăsire a UE mai devreme de 31 ianuarie, o pot face.