Brexit-ul ar putea fi amânat până în 2021

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea fi amânată cu 21 de luni, până în 2021, potrivit planurilor unor oficiali UE, spun surse citate de jurnaliștii de la The Guardian.

Oficialii UE par tot mai interesați să extindă perioada de negociere cu Marea Britanie, mai ales în situația în care Camera Comunelor din parlamentul Regatului Unit va continua să respingă acordul premierului Theresa May.

Un diplomat UE le-a declarat jurnaliștilor britanici că se impune o extindere a perioadei de negociere pentru a rezolva „problemele majore”. „O extindere de 21 de luni are sens pentru că ar acoperi perioada bugetului UE şi ar face lucrurile mai uşoare.

Dacă liderii nu sunt deja extenuaţi de Brexit şi o extindere de trei luni nu va fi suficientă, mă aştept să aibă loc o extindere de 21 de luni. Este o variantă discutată la Bruxelles. Martin Selmayr (secretarul general al Comisiei Europene) este un susţinător al acestei idei, printre alţii”, a spus diplomatul, pentru The Guardian.

Cu toate acestea, sâmbătă, Theresa May a declarat că ieșirea Marii Britanii din UE nu trebuie să eșueze și a îndemnat guvernul pe care îl conduce să se concentreze la Brexit.

„Nu trebuie să facem, şi nu vom face, să eşueze ceea ce este cel mai mare exerciţiu democratic din istoria acestei ţări. În etapele finale ale acestui proces, cel mai grav lucru pe care l-am putea face este să ne pierdem concentrarea pe realizarea Brexit-ului”, a declarat premierul britanic unor militanți ai Partidului Conservator, potrivit BBC.

Theresa May trebuie să găsească o soluție pentru Brexit până pe 26 februarie. Dacă până mâine nu va fi agreată o soluţie cu UE, pe 27 februarie va avea loc o nouă dezbatere în Parlamentul de la Londra privind calea de urmat în continuare. Parlamentarii ar putea vota împotriva ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord.

Miniștrii Greg Clark, de la Afaceri, Amber Rudd, de la Muncă, și David Gauke, care deține portofoliul Justiției, s-au opus deschis scenariului în care Regatul Unit ar ieși din UE fără un acord, spunând că ar afecta serios economia țării și ar putea fi amenințată „integritatea” Marii Britanii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.