Brexit. Situația românilor în Marea Britania devine incertă

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Noul guvern al Marii Britanii vrea să ducă la bun sfârșit Brexit-ul și se pregătește inclusiv de un scenariu fără acord. Duminică, ministrul responsabil de Brexit din guvernul condus de proaspătul premier Boris Johnson, un aprig susținător al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat pe Twitter că a semnat ordinul de abrogare a aderării Regatului Unit la UE.

Acest lucru înseamnă că de la 31 octombrie jurisdicția legilor europene vor înceta pe teritoriul britanic. „Vom părăsi UE pe 31 octombrie. Semnarea acestui document înseamnă că vom recăpăta controlul asupra legilor noastre în ziua Brexit”, a afirmat premierul britanic pe Twitter.

Această decizie de abrogare a articolului din 1972 vine în aceeași zi în care presa a publicat un raport guvernamental despre impactul pe care l-ar putea avea un Brexit fără acord. Sunday Times scrie că a reușit să intre în posesia raportului Yellohammer, în care se descrie situația britanicilor după ieșirea din UE fără acord.

Jurnaliștii de la The Times au denumit ieșirea fără acord din UE a Marii Britanii „Operațiunea Haos”.

Potrivit jurnaliștilor britanici, Regatul Unit se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda. Potrivit Europa Liberă, această prognoză, care a fost realizată de  biroul guvernului mai arată că 85% dintre camioanele care folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii „ar putea să nu fie pregătite” pentru vămile franceze, ceea ce e probabil să ducă la aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora.

Mai mult, The Independent scrie că ministrul de interne face presiuni ca restricțiile la granițele Marii Britanii să intre în vigoare imediat după expirarea noului termen limită, 31 octombrie.

Astfel, devine incertă situația legală a celor 3 milioane de cetățeni europeni, dintre care peste 400.000 sunt români.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.