BREXIT. Ce trebuie să facă, din toamnă, românii rezidenți în Regat

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Guvernul britanic a anunțat că toți cetățenii europeni care sunt acum în Regatul Unit și vor să rămână și după BREXIT trebuie să înceapă să se înregistreze din toamnă pentru a obține titlul de sejur permanent.

Se estimează că aproape patru milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit și beneficiază în prezent de o libertate de mișcare trebuie să-și clarifice situația înainte de Brexit, prevăzut pentru data de 29 martie 2019.

Ministrul de Interne Sajid Javid a declarat în Camera Lorzilor că acești cetățeni trebuie să înceapă se înregistreze din toamna acestui an, iar procedura va deveni operațională până în martie 2019.

Cererile vor putea fi depuse online sau printr-o aplicație pe smartphone. Deocamdată, Guvernul britanic nu a detaliat sistemul de aplicare.

Printre altele, cetățenii care vor să primească sejur permanent trebuie să-și dovedească identitatea, să furnizeze o probă de reședință în Regatul Unit și să nu fi comis o infracțiune gravă. Nu va fi cerut și un venit minim, iar Javid a declarat că „nu vom căuta deloc motive, scuze pentru a nu acorda statutul”.

Europenii care au reședința în Regatul Unit înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, care se încheie pe 31 decembrie 2020, au termen până pe 30 iunie 2021 să depună cererea.

Cei care se află în regat de cel puţin cinci ani până la această dată vor putea să pretindă un titlu de sejur permanent.

Ceilalţi vor putea să obţină un statut care le va permite o şedere de încă cinci ani şi apoi să depună o cerere în vederea unui statut permanent.

Preţul va fi de 65 de lire sterline, asemănător cu cel al unei cereri de paşaport britanic şi de 32,50 de lire sterline pentru minorii în vârstă de până la 16 ani.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.