Brașovul a ajuns al treilea cel mai scump oraș românesc pentru a închiria a locuință

În Brașov, locuințele se închiriază în medie cu 7 euro pe metru pătrat util, iar prețurile nu vor scădea prea curând.

Astfel, Brașovul devine al treilea cel mai scump oraș din punct de vedere al chiriilor, după Cluj Npoca și București.

De exemplu, pentru un apartament de 55 de metri pătrați utili, chiria medie în Brașov a ajuns la 385 euro / lună (preț chirii Brașov în prima partea a anului 2022).

În top apar și orașe ca Iași, Constanța, Timișoara, Sibiu, Craiova și Oradea. În Oradea, un apartament de 55 metri pătrați utili are un preț mediu de închiriere de 275 de euro (preț chirii Oradea în 2022).

Se pare că una dintre cele mai profitabile afaceri în acest moment în orașele mai sus menționate este construirea de complexuri imobiliare destinate exclusiv închirierii (cu sau fără opțiune de cumpărare). Potrivit economica.net, mai multe astfel de idei imobiliare au apărut în orașele mari ale României, iar aceste investiții s-au înmulțit vizibil în ultimul an.

Cât costă un apartament nou în Brașov

Pe de altă parte, Brașovul are prețuri încă foarte mari la locuințele noi, iar tendința nu pare a fi una de descreștere. Astfel, un apartament se cumpără cu prețuri medii de 1500 euro / mp util.

Așadar, același apartament din exemplul nostru de mai sus (55 mp utili) costă, în medie, 82.500 euro. Desigur, prețul este influențat de zona orașului, dotările cartierului în care se află locuința și alți factori.

Prețul mai mare al chiriilor este influențat și de faptul că Brașovul devine un oraș universitar din ce în e mai mare, dar și pentru că atrage forță de muncă din județele imediat apropiate și nu numai.