Brânza românească, în alertă. Ce alte pericole alimentare îi amenință pe europeni

Comisia Europeană a emis, în urmă cu trei zile, o alertă privind posibila prezență a bacteriei Escherichia coli în brânza de oaie românească, la solicitarea Italiei. De atunci, în spațiul comunitar au mai fost decretate alte 19 alerte.

Brânza românească a ajuns pe lista Comisiei Europene privind siguranța alimentară (RASFF), după ce un copil român în vârstă de doar 14 luni a fost internat la Florența pentru că a mâncat brânză românească în care se găseau mai multe versiuni periculoase ale bacteriei E. coli.

Brânza era produsă de compania românească Brădet, iar autoritățile din Italia au precizat că ”există o legătură clară între îmbolnăvirile cu E.Coli din România și cazul copilului din Florența”.

Alerta europeană a intrat în vigoare în data de 16 martie. De atunci, pe această listă au mai ajuns 19 alte cazuri.

În Olanda, de exemplu, tocmai a fost decretată o alertă cu privire la prezența unor bucăți de plastic în ouăle de ciocolată.

În același timp și Germania a intrat pe lista Comisiei Europene privind siguranța alimentară (RASFF), după ce numeroase sortimente de hrană pentru alimente – produse în Polonia – conțineau Salmonella.

Tot ieri, dar în Spania, a fost decretată o alertă pentru aflatoxine, găsite în alune importate din China. În Republica Cehă, stafidele din Turcia au ochratoxina A. Germanii sunt avertizați să nu consume brânză feliată din Germania.

După brânza românească, italienii au mai declanșat trei alerte alimentare. S-a găsit prezența unui norovirus în stridiile vii (Crassostrea gigas) importate din Franța.

În caracatițele înghețate provenite din India s-a descoperit cadmiu, iar în file-urile de macrou în ulei de măsline, importate din Maroc, s-a găsit histamină.

Toate aceste probleme (găsiți întreaga listă aici) sunt considerate ”Serioase” de către RASFF în ceea ce privește riscul la care se expune populația europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: