De la desființare, la fotbalul mare. O echipă ”de județ” va juca în Premier League

AFC Bournemouth și-a asigurat promovarea în Premier League, performanță care vine la pachet cu peste 100 de milioane de lire sterline, la doar șapte ani după ce a fost la câteva minute de desființare.

Bournemouth este un oraș liniștit din sudul Angliei, unde fotbalul n-a adus niciodată prea mari bucurii, cu toate că formația locală îl practică de 125 de ani.

Aseară, pe stadionul Dean Court, aproape 11.000 de oameni au sărbătorit victoria cu 3-0 a ”cireșelor”, cum sunt porecliți jucătorii locali, în fața grupării Bolton Wanderers. Cu o etapă înainte de finalul sezonului în liga a doua engleză, AFC Bournemouth are 3 puncte avans și 19 goluri în plus la golaveraj față de Middlesbrough, în cursa pentru promovarea directă în Premier League.

Cum o răstunare de situație este aproape imposibilă, Bournemouth va juca în cea mai bogată competiție internă din fotbalul mondial începând cu sezonul viitor. Este o poveste de succes incredibilă pentru gruparea din Dorset, care în urmă cu doar șapte ani era în insolvență și putea închide definitiv porțile.

În 2009, echipa abia s-a salvat de la retrogradare din liga a patra engleză, la primul sezon ca manager al lui Eddie Howe, unul dintre principalii responsabili pentru ascensiunea fulminantă a echipei. În 2010, Bournemouth a promovat în liga a treia.

Howe a părăsit echipa timp de un sezon, însă a revenit cu mare succes, reușind doar a doua promovare în liga secundă din istoria clubului, în 2013.

Eddie Howe a reușit trei promovări miraculoase cu Bournemouth, echipa sa de suflet
Eddie Howe a reușit trei promovări miraculoase cu Bournemouth, echipa sa de suflet

Acum, Howe (37 de ani), care a evoluat aproape toată cariera la Bournemouth, a reușit să ducă echipă în Premier League, după un sezon extraordinar în The Championship.

”Clubul era în genunchi în urmă cu șase ani”, a spus talentatul antrenor englez pentru BBC Radio 5. ”Nu aveam de niciunele. Un grup de suporteri a donat bani pentru a ține echipa în viață, iar acum sunt răsplătiți. Este clubul pe care l-am iubit de când eram mic, cubul care mi-a dat mereu o șansă în fotbal, atât ca jucător, cât și ca antrenor”, a adăugat Howe.

”Niciun suporter nu ar trebui să îmi mulțumească, eu trebuie să le mulțumesc. Este un club de familie și merită din plin aceste clipe frumoase”, a mai spus antrenorul ”cireșelor”.

Cu o echipă fără superstaruri, în care atacantul Callum Wilson, transferat în vară pentru 3 milioane de lire sterline, pare să fi fost secretul promovării, prin cele 22 de goluri reușite în acest sezon, provincialii din Bournemouth se vor lupta în curând cu cele mai puternice formații din Anglia.

Jucătorii și fanii au sărbătorit promovarea istorică pe teren. Cu nici 12.000 de locuri, Dean Court va fi cel mai mic stadion din Premier League în sezonul viitor (AFC Bournemouth va juca în Premier League pentru prima oară în istorie (bournemouthecho.co.uk)
Jucătorii și fanii au sărbătorit promovarea istorică pe teren. Cu nici 12.000 de locuri, Dean Court va fi cel mai mic stadion din Premier League în sezonul viitor (bournemouthecho.co.uk)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Locuri de muncă în fermele din Danemarca. Se poate merge și în cuplu
Sute de kilometri de trasee de bicicletă, amenajate peste colinele Transilvaniei
Experiment. Cum reacționează oamenii când văd copii bătuți pe stradă